Friss fotók kerültek elő a lopott Van Gogh-festményről

Friss fotókhoz jutott Arthur Brand holland műtárgyszakértő arról a Van Gogh-festményről, amelyet márciusban egy koronavírus-járvány miatt bezárt holland múzeumból loptak el ismeretlenek.

2020. 06. 19. 9:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A holland mester Tavaszi kert című, 1884-ben festett képét vitték el betörők az Amszterdamtól mintegy 30 kilométerre keletre, Laren városban található Singer Laren Múzeumból. A festményt egy időszaki kiállításra kapta kölcsön az intézmény az ugyancsak hollandiai groningeni múzeumtól.

Brandt csütörtökön elmondta, hogy aktuális képek vannak a tulajdonában, amelyeket három hónapnyi intenzív kutatás után egy meg nem nevezett forrástól kapott.

„Ezek az első +életjelek+ a festményről” – mondta Brandt, akit sikeres nyomozásai miatt „a művészeti világ Indiana Jonesaként” emlegetnek.

A fotókon a festmény a The New York Times című napilap május 30-i lapszáma mellett látható. Az egyik felvételen az alkotás hátoldala látható, ahol a mű tulajdonosváltásait dokumentálták.

Brandt hozzátette: a kép elülső részén egy új karcolás is látszik.

„Nincs kétségem afelől, hogy a kép valódi” – mondta a műszakértő, aki abból indul ki, hogy a tolvajok ezekkel a fotókkal keresnek vásárlót a feketepiacon.

Holland médiajelentések szerint a nueneni paplak kertjét ábrázoló kép értéke akár a hatmillió eurót (kétmilliárd forintot) is elérheti.

A Singer Laren Múzeum saját kollekciója főleg modernista, így neoimpresszionista, pointillista, expresszionista és kubista festők műveiből áll. A bezárás előtt azonban épp holland művészeknek szentelt időszaki kiállítást rendeztek A lélek tükre címmel az amszterdami Rijksmuseummal együttműködésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.