Búcsúznak a felújítás előtt álló Csokonai Színháztól

Lehunyja sok szemét a ház címmel több mint kéthetes programsorozattal búcsúzik a Csokonai Színház társulata és közönsége a felújítás előtt álló történelmi épülettől.

Magyar Nemzet
2020. 08. 11. 19:58
null
A szaktárca szerint a Csokonai Színház renoválása halaszthatatlan Fotó: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy korábbi interjúban az épület felújításával, a várható nehézségekkel kapcsolatban így nyilatkozott Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója: „… az életben nem mindig optimálisan mennek a dolgok, hanem úgy, ahogy a körülmények diktálják. Ilyenkor nem szoktam arra gondolni, hogyan lehetett volna másként. Ráadásul igazán izgalmas, ha az ember kimozdul a négy fal közül, és olyan tereket kezd használni, mint a Nagyerdei Stadionéi, amelyek most először kapnak színházi funkciót. Arra, hogy kénytelenek vagyunk máshol játszani, nem úgy tekint a társulat, mint egy átokra, hanem inkább egy kihívásokkal teli kalandra. Kicsit visszaidézzük a vándorszínészi létet. Mennyire nehéz? Igen, ez a két munka tényleg nagy feladat. De olyan csapatunk van a háttérben, amely régóta készül erre, és próbálja maximálisan teljesíteni.” A fenti beszélgetés óta eltelt időben a pandémia is próbára tette a társulatot, de folyamatosan készültek arra is, hogy lassan elérkezik az idő, hogy a társulat átköltözzön a Csokonai Színházból a Víg Kamaraszínházba. A színház közleménye szerint ennek meg szeretnék adni a módját. Az eseménysorozat augusztus 18-án a Lighthouse: ON fénytárlattal kezdődik és a Bánk bán szeptember 5-i premierjével zárul, de kulisszajárásokkal, színházi kvízözönnel, zenés erkélykoncertekkel, nyílt próbákkal, fáklyás felvonulással várják közönségüket, sőt élőlánc költözteti majd át egy-egy előadás ikonikus kellékét és jelmezét az új játszóhelyre.

A szaktárca már korábban megállapította, hogy a Csokonai Színház felújítása halaszthatatlan Fotó: MTI

Az én Csokonaim címmel augusztus 14. és 28., valamint augusztus 31. és szeptember 4. között mindennap délután kulisszajárásokat tartanak a színészek. Ezeken a szokásos helyszínbemutatások mellett a művészek azon élményeikről, emlékeikről beszélnek, amelyek az épület egy-egy szegletéhez kötik őket. A kulisszajárások minden alkalommal a Horváth Árpád Stúdiószínházban végződnek, ahol a Kívánságfalon üzenhetnek a résztvevők az épületnek, a társulatnak.

A Tesztoszteron, az Oszkár és Rózsa mami vagy az Augusztus Oklahomában egy-egy ikonikus jelmezét és kellékét a Csokonai Színház jelmeztárából a Víg Kamaraszínházba a nézők szállíthatják át élőlánc segítségével: „Így jár majd kézről kézre Mucsi Zoltán impozáns rózsaszín cipője és Mercs János áttetsző, necchálós atlétája a Tesztoszteronból vagy Rózsa László hatalmas plüsskutyája az Oszkár és Rózsa mamiból. Az élőlánchoz természetesen a Csokonai színészei, énekkari tagjai, fodrászai, kellékesei, díszítői is csatlakoznak” – olvasható a közleményben.

Nyílt próbákat is tartanak majd, de a színházépület köré szervezett koncertekkel, bemutatókkal is várják a közönséget. A rendezvénysorozat végén, szeptember 4-én a nézőkkel közös fáklyás felvonulással vesznek szimbolikus búcsút, másnap pedig a Bánk bán előadásával köszön el a társulat a felújítás előtt álló épülettől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.