Sokszínű komolyzene az MVM ZENERGIA színpadán (X)

Az MVM ZENERGIA minden évben egyedülálló zenei élménnyel és látványvilággal várja a kultúra rajongóit. Augusztus 29-én ötödik alkalommal hívta életre az MVM Zrt. komolyzenei koncertjét. Az esemény minden alkalommal zenei különlegességekkel, máshol még nem látott élményekkel várja a komolyzene szerelmeseit. A korábban szabadtéren, a Bazilikánál rendezett nagyszabású akusztikus és vizuális élményszerzés helyett most online közvetítéssel kellett átadni az eddig megszokott kulturális tartalmat.

2020. 09. 14. 20:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koncertet a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterméből közvetítették online. Az esemény a komolyzene és a jótékonyság találkozási pontja. Az MVM a jegyeladásból befolyt teljes összeget megduplázta, és idén is jótékony célra ajánlotta fel. Az mvmzenergia.hu oldalon egész augusztusban szavazhattak az érdeklődők, hogy melyik szervezet kapja meg az adományt. A befolyt összeg a szavazatok alapján idén a Csalogány Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Diákotthonhoz került, támogatva ezzel áldozatos munkájukat.

Az este során neves művészek előadásában csendültek fel többek között Liszt Ferenc, Hubay Jenő, Erkel Ferenc, Kodály Zoltán, Gabriel Fauré és Johann Strauss alkotásai. A koncertet nagyszabású fényfestés, extra tartalmak, helyszíni bejelentkezések és interjúk tették még emlékezetesebbé. Az idei MVM ZENERGIA fellépőit az köti össze, hogy mind a heten egykori Junior Prima díjazottak, akik a díj odaítélése óta a világ legismertebb művészei közé emelkedtek. Még sohasem álltak együtt, egy színpadon.

MVM ZENERGIA = MINŐSÉG

Balázs János neve szinte egybeforrt ezzel a koncertsorozattal. A Kossuth-díjas zongoraművész egyike a legkeresettebb és legsikeresebb zongoraművészeknek, a világ neves koncerttermeinek állandó szereplője. Azon kevés művészek közé tartozik, akit a közönség szeretete és a szakma elismerése egyaránt körülvesz. – Az MVM Zrt.-vel öt éve álmodtuk meg ezt a grandiózus koncertet, amelynek több irányvonala is van. Az egyik legfontosabb a klasszikus zene megismertetése a fiatalokkal. A rendezvény mindenkori célja, hogy általa közelebb kerüljön a klasszikus zene azokhoz, akik nem érintkeznek ezzel a műfajjal mindennap. Talán a koncerttermi élőzene elvesztette vonzerejét, maga a klasszikus zene némileg avítt lett számukra, különösen a fiatalok számára. Az a célunk, hogy ne így tekintsenek rá, hanem mint valami energikus, sokatmondó zenére. Olyan gyöngyszemekkel, különleges művekkel csalogatjuk a közönséget, amelyek révén igazán páratlan élménnyel gazdagodnak. A korábbi évekhez hasonlóan idén is sikerült valami újat alkotnunk Junior Prima díjas művésztársaimmal. Most a fiatal művészeken volt a sor, hogy a hagyományokat megtartva újat alkossunk és előcsalogassuk az érzelmeket és a komolyzene iránti szeretetet a fiatal generáció tagjaiból. A koncert megmutatta, hogy a klasszikus zene a legmodernebb közegekben nemcsak megállja a helyét, hanem új távlatokat nyit.

A FELLÉPŐK:

– Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, Liszt-, Prima- és Junior Prima díjas, érdemes művész

– Boldoczki Gábor Liszt- és Junior Prima díjas trombitaművész

– Csáki András Junior Prima díjas gitárművész

– Horti Lilla Junior Prima díjas operaénekes

– Pusker Júlia Junior Prima díjas hegedűművész

– Szegedi Csaba Junior Prima díjas operaénekes

– Várdai István Liszt- és Junior Prima díjas csellóművész

A zongoraművész szerint a ZENERGIA izgalmas címe valódi minőséget takar. Kiemelte, hogy óriási munka előzte meg a felkészülést mind az MVM Zrt. és a fényfestők részéről, mind a fellépőktől egyaránt. Véleménye szerint évről évre tapasztalható, hogy a Bazilika előtti koncerteken egy új generáció részesül a klasszikus zene élményében, olyan fiatalok is, akik korábban soha nem hallgattak komolyzenét. Igény van rá, ezt a résztvevők nagy száma is mutatja. Ehhez viszont szükség van arra, hogy modern köntösben tálalják a darabokat, és kihasználják a technika adta lehetőségeket. A fényfestéssel egyben olyan impulzust kaptak, ami rögtön lecsapódott a nézőkben. Azt az üzenetet kellett átadniuk, hogy a fényfestés mennyire tud együttműködni a több száz éves muzsikával. Ez a koncert nemcsak a zenéről szólt, hanem jótékonyságként is szolgált. Minden évben három alapítvány közül kell választani a közönségnek. Ennek az ügynek a legnemesebb része, hogy sokan együtt dolgoznak azon, hogy valami jobb legyen.

A KONCERT EGY MISSZIÓ

Az egyik műsorszám Horti Lilla és Szegedi Csaba duettje volt, Csáki András gitárkíséretével. Az énekesnő elmondta, hogy csodálatosnak tartja, hogy napjaink nehéz körülményei között is ez a rendezvény, hála érte az MVM fantasztikus mentalitásának, akik szívükön viselik a kultúra, a klasszikus zene fontosságát. – Nagy öröm számomra, hogy idén én is részese lehet- tem, ilyen kiváló, nemzetközileg elismert csapatban. Különleges felállás volt ez a duett, melyet Csáki András fantasztikus gitárkíséretével énekeltünk Szegedi Csabával. Ő is olyan lendületes, égő karaktere van a színpadon. A már 5. éve megrendezésre kerülő nagyszabású koncert ugyanazokat a gondolatokat vallja, melyeket én is, miszerint a klasszikus zene minél szélesebb körben jusson el az emberekhez, hogy megtapasztalhassák annak varázsát, csodáját. Fontos missziója a rendezvénynek a támogatás, adományozás. Bár most nem élhettük át a lélegzetelállító hangulatát annak, hogy tízezer ember szíve dobog velünk a Bazilika előtti téren, mégis, most talán még többen is velünk voltak online formában. A közönség nagyon hiányzott, hiszen mi ebből táplálkozunk, a közönség és egymás energiájából. Ezek generálják egymást. Fontosnak tartom, hogy olyan darabokat válogattak a klasszikus zenéből, amely bármilyen korosztálynak, bármilyen zenei ízléssel rendelkező embernek megfelel. Azt az érzést váltja ki, hogy ez milyen jó, pedig komolyzene. A zene és az energia jól össze tud kapcsolódni, ez a ZENERGIA koncert sajátossága. Hagyomány lett ez a koncert, amely elérhetővé teszi a klasszikus zenét mindenki számára. Méreteit tekintve is egyedülálló a maga szegmensében, ráadásul jótékony célokat is szolgál, szóval mindenképpen tiszteletre méltó.

TEMPERAMENTUMOS MŰSOR

– Az elmúlt négy évben mindig ámulva kísértem figyelemmel a történéseket a Bazilikánál tartott MVM ZENERGIA koncerten – meséli Szegedi Csaba operaénekes. – Nagyon örültem, amikor megkaptam idén a felkérést. A vírus miatt majdnem föladtam a reményt, hogy megtartják, de hála az MVM eltökéltségének, akkor sem mondtak le róla, mikor kiderült, hogy az eddig megszokott helyszín nem valósulhat meg. Mint oly sok más, így ez is online került ki az éterbe. Így nem volt korlát, bárki velünk tarthatott a saját otthonában, aki csak akart. Hihetetlen, hogy repertoárom egyik legkedvesebb áriáját, a Bánk bán Hazám, hazám című vallomását bárhol a világon hallhatták. Kollégáimmal nemcsak az köt össze minket, hogy mindannyian Junior Prima díjasok vagyunk, hanem az is, hogy mindenki a maga területén maximálisan törekszik a legmagasabb minőség elérésére, hogy tudjuk azt hirdetni, hogy a befektetett alapos munkának, a szorgalomnak mindig meg van az eredménye. Izgalmas, temperamentumos műsorral készültünk. Ez a misszió, melyet az MVM olyan nagy elszántsággal végez, rendkívül fontos. Azért is érzem magamhoz ennyire közel, mert szinte ugyanazon tervek, álmok mentén született meg a fejemben 5 évvel ezelőtt a Perkupai Operafesztivál gondolata. Minőségi hagyományt teremteni, értéket közvetíteni. Fellépés előtt féltem, hogy fog szólni mindez közönség nélkül. Hiányoztak a tekintetek, az együttes levegővétel, de annyira kivételes volt a szervezés, a rendezés az MVM részéről, hogy el tudtuk felejteni ezt a hiányérzetet. A fényfestés mintha repítette volna az embereket világból világba. Aznap hoztam haza a feleségemhez és az újszülött kisfiamat a kórházból, nekik és a másik két gyermekünknek is énekeltem este.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.