Imázsfilmmel ünnepel a Budapesti Filharmóniai Társaság

A Budapesti Filharmóniai Társaság alapításának 167. évfordulóját ünnepli idén, első koncertjüket 1853. november 20-án adták a Magyar Nemzeti Múzeumban. Ám most alkalmazkodva a járványhelyzethez, az együttes az online térben jubilál. November 20-án ugyanis egy különleges hangulatú művészfilm enged betekintést a szimfonikus zenekar életének kulisszái mögé.

2020. 11. 18. 19:52
null
Fotó: BFT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erkel Ferenc 1853-ban indította útjára a Budapesti Filharmóniai Társaságot (BFT). Az együttes lapunkhoz eljuttatott közleménye emlékeztet, 167 éves történetük során mindig kiemelt jelentőségű volt az adott kor zeneszerzőinek bemutatása. Mint írják, ugyan ma már jól ismerjük Brahms, Mahler, Kodály, Bartók és Dohnányi művészetét, azonban az ő népszerűsítésüknél is elengedhetetlen volt, hogy új műveiket bemutassák, és minél többször műsorra tűzzék. A BFT a kezdetektől élen járt e kezdeményezésben, és mindmáig missziója a kortárs szerzők támogatása.

Fotó: BFT

A zenekar november 18-án, a Müpa nagytermében tartotta volna ünnepi hangversenyét, ami a járványhelyzet miatt elmaradt. Ám az online térben egy különös hangulatú művészfilmmel jubilálnak. Az alkotás a zenekari összjáték és a zenekari tagok személyiségének összefüggésére világít rá – derül ki a tájékoztatóból. A film, amely november 20-án, az együttes első koncertjének évfordulóján debütál, az egyén és a közösség összetett viszonyára reflektál Egyéniségek összhangban 1853 óta címmel. A társaság még januárban forgatta az imázsfilmet Kovács János Kossuth-díjas karmester vezényletével. A képkockákon az együttes tagjait láthatjuk különböző élethelyzetekben, amelyek egy szimfonikus zenekar életének kulisszái mögé engednek betekintést. A film zenéjét, Schubert f-moll fantáziájának felejthetetlen dallamait Dohnányi Ernő – az együttes történetének egyik legfontosabb elnök-karnagya – írta át zenekarra.

Fotó: BFT

A közlemény a jubileum kapcsán Tóth Lászlót, a BFT elnökét idézi: „Meggyőződésem, hogy azért vagyunk jelen 167 éve a magyar kultúrában, mert a különböző zenészgenerációk átvették a stafétabotot az elődöktől, így vitték tovább ennek a rangos közösségnek a szellemiségét. Mai digitális világunkban egy nagyon minőségi imázsfilmmel szerettünk volna köszönetet mondani elődeinknek és megmutatni, hogy egy zenekar valóban nem más, mint tehetséges, kiváló muzsikusok közössége.”

A Budapesti Filharmóniai Társaság az elmúlt évben célul tűzte ki, hogy olyan különleges, minőségi online tartalmakat hozzon létre, amelyek az új digitális világban segíthetik a klasszikus zenei kultúra népszerűsítését. YouTube-csatornájukon találhatunk dokumentumfilmet Csáth Gézáról, és koncertszínházi felvételt Mosonyi Mihály zeneszerzőről. A KameraZene-sorozat Mona Dániel zenetörténész segítségével szórakoztató módon enged bepillantást a zene világába, míg az ősszel indult ZeneHorizont-sorozat kortárs zeneszerzők műveihez társít izgalmas vizuális tartalmat. Az elkészült tartalmak Tuza Norbert rendező és Szín Róbert operatőr-vágó, vagyis az Ambient Pictures munkái.

Az Egyéniségek összhangban 1853 óta című film premierje itt tekinthető meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.