Égi fohász hitről és reményről

„A hit és a remény új sorsot, szép jövőt ígér” – hallható Ress Hajnalka előadásában Toldi Tamás dalszövege.

Magyar Nemzet
2020. 12. 14. 17:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Advent ideje a várakozás időszaka, várjuk az egyre hosszabbodó éjjeleket követően a fény újjászületését, Jézus Krisztus eljöttét. Ilyenkor illendő rendet tenni nemcsak környezetünkben, de önmagunkban is, hogy megtisztult szívvel és lélekkel fogadhassuk a világ világosságát. A készülődés során, a ráhangolódásban segíthetnek az olyan szerzemények, mint Ress Hajnalka, a napokban megjelent Égi fohász című dala.

Az adventi koszorún először a hit, majd a remény gyertyáit gyújtjuk meg az első és a második vasárnapon, melyek az egyre növekedő fényt, a világosság közeledtét is jelképezik. A hit mint az emberi léthez kapcsolódó isteni erény és az ebből táplált remény szólal meg az eredetileg két XIX. századi dal, a Nearer God to thee és az Oh, Holly Night újragondolásával megalkotott Égi fohászban is.

„A hit és a remény új sorsot, szép jövőt ígér” – hallható Ress Hajnalka előadásában Toldi Tamás dalszövege, amely rámutat, hogy e két erény vallási felekezetektől függetlenül jelen van minden emberben. A legfontosabb feladat, hogy ezeket életünk végéig táplálnunk kell. Ehhez a gondolathoz csatlakozott Bábel Klára hárfaművész, Varga Gábor klarinétművész, Pánczél Kristóf zongorán és orgonán, valamint Varga Sándor eufóniumon.

A felvételek és a karácsonyi időszakban történt klipforgatás hangulata meghitt és családias volt, hiszen a művészek közeli barátai egymásnak – tudtuk meg Bábel Klára hárfaművésztől, aki azt is elárulta, hogy már évek óta tervezik Ress Hajnalkával a közös munkát, de kifejezetten örül, hogy ennek most jött el az ideje, hiszen a karácsonyi énekekhez rendkívül jól illik a hárfa lágy, finom, éteri hangzása.

 

 

A videoklipet Tischler Zoltán állította össze Hanula Gábor és Karsai Mátyás segítségével. Hangszerelés: Szűcs Norbert.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.