Képzőművészeti hírek Bécsből

A következő években pótolja be a koronavírus-járvány miatt elmaradt kiállításait a bécsi Belvedere és fél évszázad után megjelent az öt kilogrammos Schiele-alapmű is.

MTI – Magyar Nemzet
2020. 12. 24. 15:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pótolja elmaradt kiállításait a Belvedere

A következő években pótolja be Salvador Dalí és Gustav Klimt művészetét bemutató, a koronavírus-járvány miatt elmaradt kiállításait a bécsi Belvedere. A Dalí–Freud című tárlat a spanyol szürrealista művész és idolja, a pszichoanalitikus Sigmund Freud közötti kapcsolatot mutatja be 2022 januárjától – mondta el Stella Rollig, a múzeum igazgatója. Egy évvel később, 2023-ban Klimt. Inspired by Rodin, Van Gogh, Matisse… című kiállítást láthatja a közönség az amszterdami Van Gogh Múzeum együttműködésében. Ennek során az osztrák szecessziós művész alkotásait többek között Henri Matisse és Vincent van Gogh művészetével állítják szembe.

A Belvedere 2021-ben mások mellett Lovis Corinth (1858–1925) festő és rajzművész munkáit állítja a középpontba.

A Das Leben – ein Fest (Az élet – ünnep) című kiállítás az alkotónak a realizmusból az impresszionizmuson át az expresszionizmusra való váltását szemlélteti.

Szintén kiállítást szentelnek Joseph Beuys német akcióművésznek, aki májusban ünnepelte 100. születésnapját.

A 2020-ban a koronavírus-járvány miatti korlátozások következtében a bécsi Belvedere éves bevételének nyolcvan százaléka kiesett.

Fél évszázad után megjelent az öt kilogrammos Schiele-alapmű

Csaknem ötven év után megjelent a Rudolf Leopold 1972-ben kiadott, majd hamarosan el is fogyott alapműve, az Egon Schiele. Gemälde–Aquarelle–Zeichnungen (Egon Schiele. Festmények–akvarellek–Rajzok).

A műgyűjtő özvegye, a 94 éves Elisabeth Leopold szerint az 5,3 kilogrammos mű különlegességét egyrészt az adja, hogy ebben tekintettek először Schiele rajzaira az olajfestményeivel egyenrangúként, másrészt, hogy hajdani férje az addigitól eltérő módon tárta fel Schiele korai szakaszát, alkotásának „robbanásszerű fázisát”.

Rudolf és Elisabeth Leopold
Fotó: Leopold Múzeum, Bécs

A könyv sikerének hatására Rudolf Leopold szinte azonnal elkezdett az új kiadáson dolgozni. Kézzel írott jegyzetei nagy segítséget jelentettek a projektet vezető Stefan Kutzenberger számára.

A tudós szerint kutatása során megmutatkozott, mennyire hiánycikk ez a kötet. Az antikváriumokban 500 euróért (178 ezer forintért) cserélt gazdát egy-egy példány.

Az új kiadás 77 euróért vásárolható meg a bécsi Leopold Múzeum üzletében és szakkönyv-kereskedésekben.

Aktualizálták a Schiele mintegy háromszáz olajfestményéről információt szolgáltató műjegyzéket, Rudolf Leopold szövegéhez azonban nem nyúltak.

Elisabeth Leopold kiemelte, hogy 2010-ben elhunyt férje a kötet megjelenése előtt még számos kortárs szemtanúval találkozhatott, akiknek révén fontos információkat szerezhetett az egyes alkotásokról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.