időjárás 15°C Irén , Írisz 2023. március 25.
logo

Magyar népzenei dallamokkal érkezik a karácsony Londonba

Magyar Nemzet
2020.12.13. 12:29
Magyar népzenei dallamokkal érkezik a karácsony Londonba

A Londoni Magyar Kulturális Központ hagyományos adventi koncertjén idén a brit királyi család számára sem ismeretlen Pál István Szalonna és bandája varázsol ünnepi hangulatot.

Advent harmadik vasárnapján, helyi idő szerint este hat órakor csendülnek fel a hagyományos magyar karácsonyi dallamok, egyenesen a Gödöllői Királyi Kastély díszterméből.

A Liszt Ferenc-díjas magyar érdemes művész és zenekara nem először képez kulturális hidat a brit és a magyar közösségek között. 2006-ban a Magyar Köztársaság küldötteiként részt vettek az Egyesült Királyság 1956-os díszünnepségén olyan kiváló művészek társaságában, mint az Oscar-díjas Jeremy Irons, Vásáry Tamás zongoraművész és a Grammy-díjas népdalénekes, Sebestyén Márta. A műsor után személyesen gratulált többek között Károly walesi herceg és Margaret Thatcher volt angol miniszterelnök. A királyi család azóta több alkalommal meghívta őket, legutóbb Károly herceg 70. születésnapi partiján zenéltek.

Pál István Szalonna prímás és Pál Eszter énekesnő a zenekarral
Fotó: Londoni Magyar Kulturális Intézet

– Bár idén a világ másra figyel, nekünk, magyaroknak 2020 a nemzeti összetartozás éve is. Számos olyan programot szerveztünk idén, amely összekapcsolja az anyaországi magyarokat, a történelmi magyar közösségeket határainkon túl és a nagy-britanniai magyar diaszpórát. Erre a rendezvénysorozatra teszi fel a koronát Szalonna és bandája. A koronavírus-járvány miatt sajnos élőben nem lehetnek velünk, de előnye is van a helyzetnek, ugyanis a koncert így egy este helyett az év teljes hátralévő részében élvezhető lesz, a felvétel pedig az impozáns, gyönyörűen felújított gödöllői kastélyban készülhetett el – mondta Vincze Máté, a Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója.

A ma este sugárzott koncertfelvétel a Gödöllői Királyi Kastélyban készült
Fotó: Londoni Magyar Kulturális Központ

A zenekar tagjai egyben a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai, rendszeres résztvevői Magyarország, Európa és a tengerentúl rangos zenei fesztiváljainak és rendezvényeinek.

A koncertet a Londoni Magyar Kulturális Központ közösségi oldalán és YouTube-csatornáin mutatják be. December 13-át követően is elérhető marad.

A Gödöllői Királyi Kastély

A folyamatosan megújuló Gödöllői Királyi Kastély Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélya. Az Osztrák–Magyar Monarchia idején, Erzsébet királyné (Sisi) kedvelt pihenőhelyeként szolgált. Ma pedig korhűen felújított, a legmagasabb protokolláris igényeket is kielégítő reprezentatív terei mellett színes kulturális programkínálata teszi vonzó, különleges intézménnyé és turisztikai célponttá.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.