Online hangversenyeket rendez a Kodály Filharmónia

A tegnapi online eseményen Debrecen alpolgármestere díjakat adott át a zenei élet néhány kiválóságának.

Gőz József Miklós
2020. 12. 09. 15:00
null
A Bogányi-zongora világszenzáció Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országban először a debreceni Kodály Filharmónia váltott át a online térbe, miután a járvány miatti szigorítások után értesítette közönségét, hogy a szokásos bérleti hangversenyeket nem tudják megtartani. Már november 17-re, a Best of Mendelssohn helyett meghirdette első online koncertjét, amelyet ezerötszáz forintért a bérlettel nem rendelkezők is megtekinthettek. A Stream for Strings című vonóshangverseny nézői, hallgatói Kokas Katalin Liszt-díjas és Kelemen Barnabás Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész házaspár játékában gyönyörködhettek. A Kovács László karmester vezetésével felálló Kodály filharmonikus zenekar tagjai illő távolságban ültek egymástól a Kölcsey Központ nagytermében. A hangversenyen aztán mégsem maradtak Mendelssohn nélkül a zeneszerző hívei, mert a műsorban szerepelt a német zeneszerző h-moll vonósszimfóniája és d-moll hegedűversenye is.

(Ezzel egyidejűleg más zenei intézmények is átváltottak az online térbe, például a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán így adtak közre egy kuriózumnak számító zongora–szaxofon-hangversenyt, előbbi művelője Puskás Levente, utóbbié Váradi Judit.)

A debreceniek – s mindenki, aki bekapcsolódott az online közvetítésbe – elfogadták a váltást. December elsején már Bogányi Gergely szólóestjének örvendezhettek. Ez most nem valami helyett került bemutatásra, hiszen az eredeti koncertbérlet-kiírás szerint is ő játszott volna a hallgatóknak.

Tegnap ismét helyettesítés következett. A bűvös erdei zenék/Efecto español helyett a fényes d-dúrban megírt alkotásokat hallhattak a nézők és hallgatók, két Mozart- (A Figaro házassága nyitánya, Haffner-szimfónia) és egy Haydn-művet (D-dúr zongoraverseny). A kellőképpen szétültetett zenészeket Somogyi-Tóth Dániel vezényelte. Az online eseményen a zenei élet kiválóságai közül Alexa Lajos Rubányi Vilmos-díjat, Deményi Sarolta Gulyás György-díjat kapott, míg Anducska Katalin és Deményi Sarolta nívódíjas lett. A díjakat Puskás István, Debrecen alpolgármesteres adta át.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.