Szívvel, lélekkel, kamerával – Hazajáró szemmel

A 284 epizódot megért turisztikai-honismereti sorozat élményanyagát fotóalbum foglalja össze.

2020. 12. 25. 7:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hazajáró, eddig 284 epizódot megért turisztikai-honismereti riportfilmsorozat élmény- és látványanyagát foglalja össze az a fotóalbum, amelyet a közszolgálati médiában futó népszerű műsor készítői állítottak össze a forgatásaik során készített fotóikból. A Hazajáró szemmel című kötet olyan elképesztően káprázatos tájakat, természeti képződményeket mutat be, amelyek Trianon előtt hazánkhoz tartoztak, de szétszakíttatás évtizedei során tudatosan elfeledtettek velünk. Mint ahogy ott élő testvéreinket is elidegenítették tőlünk.

A turistaság nemcsak kellemes öncél, hanem közhasznú működés is. Hazánk kis tájainak megismertetése, az utazó közönséggel való megkedveltetése, hozzáférhetővé tétele hazafias vállalkozás – hangzottak Téry Ödön orvos és közegészségügyi főfelügyelő, a magyar turistamozgalom dualizmus kori nagy szervezőjének örök érvényű szavai 1898-ban, vagyis évekkel a trianoni országcsonkítás előtt. Pedig hol voltak még akkor a gyomoridegesség kíséretében megközelített magyar–magyar határok, megrakva egyenruhásokkal, akik egy szót sem értenek magyarul, vagy legalábbis nem akarnak érteni. Aztán valahogy mégis felcsattannak, amikor úti célodra vonatkozó kérdésükre azt válaszolod: Kárpátalja. A zord pofa dühödten kérdez vissza: vagyis Ukrajna, nem?! Ezzel is a tudtodra adja: nincs ínyére a magyar földrajzi név.

Az embernek barátai ilyenkor már rángatni kezdik a kabátujját, suttogják, csak ne vitatkozz vele, hagyd rá! De annyira nehéz csöndben maradni! Olyan jó volna felvilágosítani, a képébe válaszolni, hogy csak azért Ukrajna, mert a Csehszlovák birodalom alapítója, Edvard Beneš „könnyen jött, könnyen ment” alapon lemondott róla Sztálin javára. Mert akkor épp olyan volt a lapjárás. De már se Csehszlovákia, se Szovjetunió! Már csak légből kapott ukrán történeti tudat van – no meg a sztálini örökség felett egyre idegesebben őrködő ukrán állam.

De akkor sem bocsátkozhatsz történettudományos vitába egy félművelt katonával! – korholnak az óvatos társak és te tudod, hogy igazuk van. Nála van a gépkarabély. Nálad meg csak egy kamera. Meg az igazság. Amivel nem sokra mész, ha nem mondod el másoknak. Erre való a kamera, mely hatékonyabb fegyver annál az özönvíz előtti Kalasnyikovnál, ott a katona vállán…

Akaratlanul is ilyen korábbi emlékek törtek fel bennem, a Hazajáró szemmel című vaskos fotóalbum lapozgatásakor. Mert hétről hétre ezt a felvilágosító missziót végzi a Hazajáró stábja: Moys Zoltán és munkatársai (a teljesség igénye nélkül Schödl Dávid, Kenyeres Oszkár, Jakab Sándor, Tóth József), akik 2011 óta járják filmes felszereléssel felmálházva az elcsatolt országrészeket. Minden alkalommal más tájegységből mutatnak ízelítőt, ahol a helybeli magyarok kalauzolják őket, bemutatják a természeti szépséget, a kulturális értékeket, az ottani magyar valóságot.

A Hazajáró szemmel című album az eddig 284 epizódot megért honismereti-sorozat élmény- és látványanyagát foglalja össze

Hol tárgyszerűen, hol elfogódottan. De inkább elfogódottan, tapintható küldetéstudattal és honszeretettel. Mert Téry Ödöntől tanulták, hogy munkájuk hazafias vállalkozás. És mert céljuk, hogy kedvet csináljanak a magyaroknak, hogy turistaként ne mindig csak a divatos mediterrán úti célokban gondolkodjanak, próbáljanak ki valami mást, sokkal vadabbat, izgalmasabbat! Vegyék az elcsatolt végek felé az irányt, amelyeket módszeresen zártak el mindnyájunk elől az elmúlt évszázad során. A zordon Kárpátokra, amelyekre, ha eleinte idegenként is tekintünk, de aztán amikor a pásztor magyarul szólít meg minket és mutatja az ösvényt a várrom felé, ahol közös őseink harcoltak megmaradásunkért, átértékelődnek a dolgok. Ahogy a messzi csángó magyar falvak érintetlen őszinteségében, a székely emberek makacs magyarságában, a délvidéki testvéreink vendégszeretetében fürödve megismerhetjük, milyen is az igazi romlatlan, becsületes magyar ember természete, mindegy hol él.

Az eddigi kilenc évad során a Hazajárók immár a 284. epizódnál tartanak. Kezdetben a Duna Televízióban, újabban az M5-ön megy adásba riportfilmsorozatuk, a Hazajáró, amely köré hazafias turistamozgalom is szerveződött. Úgy hívják őket: Hazajáró Honismereti és Turista Egylet. Tucatnyi turista egyesületet, kört és baráti társaságot foglal magába, akik szervezett utakon és túrákon rendre felkeresik a stáb által bejárt tájakat, utóbb tartják a kapcsolatot az ott élő magyarokkal.

A forgatások során a videófelvételek mellett jelentős fotóanyag gyűlt össze, amit ugyanaz az igényes képi világ jellemez, mint ami a sorozat mozgóképeit is. A kötetben helyet kaptak a stábot munka közben ábrázoló werkfotók is, amelyek a terepmunka szépségeibe engednek bepillantást. Meggyőződhetünk róla, hogy filmes felszereléssel turistáskodni, hófúvásban sziklát mászni, dermesztő hidegben kamerát üzembe helyezni mennyire férfit próbáló feladat. És mégis mennyi szépséget ad ez az egész! Nehéz eldönteni, hogy turistáskodni jobb-e, vagy riportfilmet forgatni. Vagy a kettőt együtt csinálni.

Megrendelhető: Hazajáróegylet.hu, [email protected]

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.