A Hunyadiak eredetét vizsgálja a Magyarságkutató Intézet

A Hunyadi-család eredete mind a mai napig, jócskán több, mint fél évszázaddal Mátyás király halála után is kérdés. Édesapját, a törökverő Hunyadi Jánost magáénak vallják szomszédaink, a románok, a szerbek. Ugyanakkor számtalan bizonyíték szerint Luxemburgi Zsigmond törvénytelen gyerekeként született. Birtokát, Hunyadvárt, avagy Vajdahunyadot Zsigmond adományozta a családnak, amely ettől kezdve viselte a Hunyadi nevet.

Magyar Nemzet
2021. 01. 21. 17:30
KÁSLER Miklós
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyarságkutató Intézet megkezdte a Hunyadi-család származásának vizsgálatát. A horvátországi Lepoglavában található pálos kolostorban feltárták Hunyadi Mátyás fia, Corvin János és unokája, Corvin Kristóf sírját. E csontleletek segítségével lehet azonosítani Mátyás király földi maradványait a székesfehérvári osszáriumban.

A sírkamra 15 királyunk csontjait őrzi. Őket a Szűz Mária tiszteletére szentelt bazilikában temették el. Legtöbbjük nem azonosítható, vagy mára máshol nyugszanak. István király és fia, Imre herceg maradványait 1083-ban, szentté avatásukkor kiemelték a sírokból. A várost 1543-ban megszálló törökök, majd később a várost visszafoglaló császári zsoldosok kifosztották a bazilika gazdag sírjait. A kincseket elrabolták, a csontokat pedig szétdúlták, kidobálták.

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere látogatást tett a Magyarságkutató Intézet feltárásán, amelyről így ír Facebook-oldalán:

Fény derülhet a Hunyadi-család származására. Corvin János horvátországi sírjának a Magyarságkutató Intézet általi feltárásával archeogenetikai vizsgálatnak vethetjük alá Hunyadi Mátyás fiának földi maradványait.

Ennek nyomán nem csupán a család eredetét övező kérdésekre kapunk válaszokat, de beazonosíthatjuk a székesfehérvári királysírban fellelt csontok közül Mátyás király maradványait.

A magyar történelem egyik legnagyobb uralkodója végre méltó nyughelyre találhat!”

A látogatásról készült videó itt tekinthető meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.