Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A magyar kultúra napja Veszprémben

Ma 16 órától 20 óráig különleges hangulatú köztéri vetítésnek lehetnek tanúi a Kossuth Lajos utca és Jutasi út sarkán sétáló veszprémiek.

Magyar Nemzet
2021. 01. 22. 10:49
Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veszprém és a Bakony–Balaton régió 2023-ban Európa kulturális fővárosa lesz. A program küldetésének tartja, hogy a külföldiek számára is értelmezhető módon mutassa be az ország nemzeti ünnepeit. Ma látványos videóinstallációval és veszprémi gimnazisták versmondásával ünneplik a magyar kultúra napját a „királynék városában”.

Ma 16 órától 20 óráig különleges hangulatú köztéri vetítésnek lehetnek tanúi a Kossuth Lajos utca és a Jutasi út sarkán sétáló veszprémiek: a Lordok Háza szocreál stílusú épületének falán megelevenednek a magyar történelem stilizált, emblematikus eseményei, Kölcsey Ferenc dolgozószobájában megjelenik maga a költő is, amint hazánk nemzeti Himnuszát papírra veti. A videóinstallációban az eredeti kézirat sorai látszanak, az animációt Szauder Dávid médiaművész készítette Can Togay János, a VEB2023 EKF program művészeti és kreatív főtanácsadójának ötletei alapján.

A magyar kultúra napja alkalmából online videó is készül, amelyet a VEB2023 saját közösségimédia-felületein, az online térben nézhetnek meg az érdeklődők. Négy helyi gimnázium – a Lovassy László Gimnázium, a Fehérlófia Waldorf Gimnázium, a Vetési Albert Gimnázium és a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum – diákjai felváltva mondják el a Himnusz sorait.

A magyar kultúra napjára készített videóinstalláció a járványügyi szabályok betartásával (maszkban, távolságtartással) megtekinthető a helyszínen. Animáció teaser verzió: kolcsey_tailer_veb2023_szauderdavid.mp4

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.