Dante Alighieri hétszáz év után újra reflektorfényben

A művészóriás Dante Alighieri halálának hétszázadik évfordulóját ünneplik egész évben Olaszországban.

2021. 01. 08. 18:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A művészóriás Dante Alighieri halálának hétszázadik évfordulóját ünneplik egész évben Olaszországban. A 2021-es Fesztiválháló (Festivalinrete) főszereplője a firenzei zseni. A legfontosabb nemzeti fesztiválokat és kulturális eseményeket összekapcsoló hálózat északtól délig Dantéra szegezi reflektorfényeit. Irodalmi estek, színházi bemutatók, kiállítások, korábban meg nem jelent írások, filmprodukciók, lap és könyvkiadók külön kiadványai méltatják a művész máig élő és virágzó szellemi hagyatékát.

Egyetlen nap sem telhet el Dante nélkül, véli a Crusca Akadémia. Az intézet januártól decemberig, az év mind a 365 napján egy-egy szó közzétételével és annak magyarázatával tiszteleg az olasz nyelv atyja előtt. Mottók, latinizmusok és a művész által hasznát neologizmusok, melyek a későbbi olasz nyelv alapszókincsévé váltak. – Kezdeményezésünkkel a művész kreatív tehetségét, máig érvényes szókincsét szeretnénk eljuttatni nem csupán az irodalom szerelmeseihez, hanem a nagyközönséghez is – nyilatkozta a La Repubblica napilapnak Claudio Mazzini, az intézet elnöke.

Dante Alighieri (1265–1321) olasz költő, filozófus szobra Veronában
Fotó: MTI/EPA-ANSA/Filippo Venezia

A firenzei Uffizi Képcsarnok január 1-jétől a Pillantsuk meg a csillagokat! elnevezésű virtuális kiállítással tiszteleg Dante előtt. Federico Zuccari festőművész az Isteni színjáték illusztrációjának első digitális feldolgozását tárja a nagyközönség elé. Ez az eddig elkészült legjelentősebb illusztrációegyüttes a dantei alkotásról, 88 íven ábrázolja a világirodalom műremekének jeleneteit. A modern technológia segítségével az 1500-as évek közepén készült illusztrációt az egész világ megtekintheti.

A Bergamói Egyetem ötven, nemzetközi Dante-kutató irodalmárt szólaltat meg, mindezt a YouTube-csatornáján teszi nyilvánossá. A Dante Aliglieri Társaság turisztikai programmal enged bepillantást a Dante-műalkotásokban megjelenő itáliai települések világába, egy fantasztikus időutazás élményét ajándékozva az érdeklődőknek.

A nehéz gazdasági helyzetben az Olasz Posta a kulturális minisztérium támogatójává válik. A levélküldő és szállítmányozó cég jóvoltából a kerek évforduló alkalmából hetven településen állítanak Dante-emlékművet. Méltán emlékeznek hálás szívvel az olasz helységek, hiszen a világhírű művész irodalmi alkotásaival halhatatlanná tette településük nevét, szokásait, történelmi alakjait, valamint festői szépségét.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.