Tavasszal nyit a Margitsziget tündérkertje

Opera-, musical-, balett- és táncelőadásokkal, filmzenei, klasszikus és könnyűzenei koncertekkel várja a közönséget májustól egészen szeptemberig a Margitszigeti Szabadtéri Színház. Bán Teodórával, a Margitszigeti Színház ügyvezető igazgatójával, művészeti vezetőjével az évfordulós zeneszerzők koncertjeiről, a katalán Calixto Bieito újszerű Carmen-rendezéséről és a változatos kísérőprogramokról beszélgettünk.

2021. 01. 30. 8:15
Bán Teodóra
Bán Teodóra továbbra is fontosnak tartja, hogy minél szélesebb műfaji kínálatot vonultassanak fel Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábbi évadkezdéssel és az eddigieknél is gazdagabb műfaji kínálattal találkozhat a közönség idén a Margitszigeti Színházban. A színház vezetésének elsődleges célja, hogy biztonságos szabadtéri körülmények között a kőszínházi szezonban elmaradt egyes előadások bemutatására helyet adjon a társulatoknak. – Továbbra is fontos, hogy minél szélesebb műfaji kínálatot vonultassunk fel. Lehetőség szerint olyan bemutatókkal, szcenírozott előadásokkal készülünk, amelyeket a Margitszigeten láthat először a közönség. A musicalrajongóknak is igyekszünk a kedvükre tenni, öt produkciót láthatnak: a Puskás, a Kabaré, a Mozart! és a Nikola Tesla című előadást, valamint előkészítés alatt áll a Budapesti Operettszínház bemutatója, a Hegedűs a háztetőn. Az utóbbi években pedig fokozatosan nyitottunk a könnyűzene felé, hogy a fiatalabb közönséghez még inkább szóljunk, így idén számos koncert megvalósul – árulta el Bán Teodóra.

A Margitsziget tündérkertjében – ahogy Bán Teodóra említi – az idei szezonban a klasszikus, évfordulós szerzőket, Bartókot, Mozartot és Verdit is neves előadók tolmácsolásában ünneplik. A Nemzeti Filharmonikusok koncertjét Kesselyák Gergely vezényli, Lucas & Arthur Jussen kétzongorás produkcióval, Mozart Esz-dúr versenyművével lép a magyar közönség elé. Szintén Mozart vonzásában születik meg a – Miloš Forman Amadeus című filmje ihlette – Mozart 230 Filmzene koncert, amelyen Hámori Máté dirigálja az Óbudai Danubia Zenekart. A Verdi-operagálán felcsendülnek többek között a Don Carlos, a Traviata, a Rigoletto, A haramiák, Az álarcosbál, a Nabucco és az Aida dallamai is Arturo Chacón-Cruz és Maria Grazia Schiavo közreműködésével.

A 140 éve született Bartók Bélára pedig a Concerto és A csodálatos mandarin című művekkel emlékeznek.

A könnyűzene rajongói népszerű előadók és zenekarok kínálatából válogathatnak. Fellép mások mellett Szikora Róbert és az R-GO, Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra, Fenyő Miklós, Dés László, Caramel, Geszti Péter, Stanley Jordan, Žagar, a Budapest Klezmer Band, a Budapest Bár, Lotfi Begi, valamint a Margitszigeten debütál az új Csókkirály-show Szente Vajk rendezésében.

Bán Teodóra továbbra is fontosnak tartja, hogy minél szélesebb műfaji kínálatot vonultassanak fel
Fotó: Bach Máté

Az operarendezés „Tarantinója”, a katalán Calixto Bieito a Carmen című operát rendezi, amelyben Escamillo szerepében Bretz Gábor operaénekes lép színpadra. – Bieito provokatív, kortárs rendező, akinek újszerű Carmen-rendezését láthatja a margitszigeti közönség június 25-én és 27-én. Ezúttal a XIX. századi Sevillában játszódó operát a Franco utáni Spanyolországba helyezi, ahol realisztikusan ábrázol egy vad és kegyetlen világot. Kíváncsian várom az előadást, a kritikákat, mivel nem a klasszikus, négyfelvonásos opera-előadásra számíthatunk – avat be a részletekbe Bán Teodóra. A tánc és balett kedvelői is csemegézhetnek az algír származású koreográfus, Hervé Koubi új bemutatója és az orosz tánczseni, Szergej Polunyin Raszputyin-előadásából. A nemzeti összetartozás napja alkalmából a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyar hősök, csaták és szerelmek című táncelőadását láthatjuk Keresztes Ildikó, Varga Miklós és Vadkerti Imre közreműködésével. Augusztus 20-án a Bánk bán című operát nézheti meg a közönség Vidnyánszky Attila rendezésében.

Bán Teodóra elmondta, hogy a nagyszínpadi előadások mellett számos kísérőprogram színesíti a műsorpalettát. A víztoronyban például látható lesz a Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak kiállítása, de a hétvégente megvalósuló kora esti térzenei koncertek, a reneszánsz délelőttök, az interaktív meseszínpad, az irodalmi séták, a kézműves-foglalkozások, a különféle minifesztiválok, illetve a színház kikötőjébe érkező színházi hajójáratok teszik még vonzóbbá ezt a gyönyörű tündérkertet a főváros szívében. – Komoly felelősség van rajtam, szeretném, ha már májusban élő színházi előadásokat tudnánk bemutatni. Bízom benne, hogy a beoltottság, a fegyelmezett maszkviselés, a távolságtartás ezt lehetővé fogja tenni – fűzte hozzá.

A Margitszigeti Színház műsornaptára és további információk a színház honlapján érhetők el, a kedvezményes jegyértékesítés az ­Early Bird kampánnyal már elindult. Ennek lényege, hogy az online jegyvásárlók számára a teátrum 24 órás idő- és kedvezménykapukat nyit meg a színház honlapján. Így a véletlenszerűen kiválasztott egy vagy több előadásra, koncertre, produkcióra húszszázalékos kedvezménnyel vásárolhatnak jegyet az érdeklődők. További egyhetes időtartamban minden előadás és koncert jegyvásárlása kedvezményesen érhető el.

A játékos interaktív kampány előreláthatólag február 10-ig, de mindaddig tart, amíg a margitszigeti szabadtéri nagyszínpad a 2021-es szezonra tervezett minden előadása a színház weboldalára, kínálatába fel nem kerül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.