A magyar széppróza napja – Demeter Szilárd: A széppróza nem halott, tovább fog élni

Bár a kultúrafogyasztási szokások átalakultak, a magyar széppróza nem halott, tovább fog élni – mondta el a Kossuth rádió csütörtök reggeli műsorában Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a magyar széppróza napja alkalmából.

MTI
2021. 02. 18. 15:30
DEMETER Szilárd
A rockzene alapja épp a lázadás és a szabadságszeretet Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója szólt arról, hogy a történetmesélés több ezer éves emberi igény, ami nem fog eltűnni. A mai magyar prózairodalom levált a magyar valóságról, az írók sokszor egymásnak, a szakmának írnak, nem az olvasóknak. A PIM célja viszont visszavinni az írót az olvasókhoz – hangsúlyozta Demeter Szilárd, aki szerint az igazán jó magyar irodalom az, ami egyaránt működik Beregszászon, Szabadkán, Csíkszeredában és Budapesten is. Kiemelte: Márai Sándort és Szabó Magdát azért lehet jól eladni a világban, mert alázattal, kifejezetten az olvasóknak írtak. A PIM arra használja fel a pandémiás időszakot, hogy felkészüljön a 2022–2023-as Petőfi-centenáriumra – tette hozzá. A magyar széppróza napját a Magyar Írószövetség kezdeményezésére 2018 óta ünneplik meg minden év február 18-án, Jókai Mór születésnapján.

„A magyar széppróza nem halott, tovább fog élni”
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.