Groteszk budapesti streetfotók kerültek elő ötven év után

Mától láthatók a Fortepan digitális közösségi fotóarchívumban Kereki Sándornak, a Magyar Televízió későbbi operatőrének az 1970-es években készült streetfotói, amelyeken többnyire groteszk jelenetek elevenednek meg a szocializmus Budapestjének mindennapjaiból.

MTI
2021. 02. 26. 11:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kereki Sándor 1952-ben született Budapesten, 16 évesen kezdett el fényképezni, miután grafikus édesapjától születésnapjára kapott egy fényképezőgépet. Autodidakta módon tanulta ki a fotózást, magának is laborált a pokrócokkal besötétített konyhában – közölte az MTI-vel a Fortepan.

A közlemény szerint Kereki Sándor legtöbbször különösebb cél nélkül járta a várost, egy héten akár ötször is nyakába vette a környéket, és így kapott el gyakran groteszk pillanatokat. „Kiváló pillanatképein egy olyan fővárosi légkör tárul a szemünk elé, aminek ma már nyoma sincs. Akkoriban senki nem tiltakozott, ha lefotózták, és még a bérházak kapui is tárva-nyitva álltak, bárhová mehetett, bármit megörökíthetett” – emlékeztetett Virágvölgyi István, a Heti Fortepan nevű blog szerkesztője.

Ha fotózásról volt szó, Kereki Sándor nehezen viselte a kötöttségeket, nem tudott megrendelésre fényképezni, pedig több újságban jelentek meg képei már gimnazista korában. A vizualitás azonban fontos lett végül választott munkájában is: 1975-ben kezdett operatőrként a Magyar Televízióban, 1989-től húsz évig a Híradó stábjában dolgozott.

A munka és a család miatt nem maradt ideje a fényképezésre, ezért az 1970-es évek végén letette a gépet, és ezzel együtt leexponált ötezer negatívja is fél évszázadra a fiók mélyére került. Kereki Sándor azonban ötven évvel a képek készítése után úgy döntött, hogy a Fortepannak adományozza fiatalkori képeit, ezzel közkinccsé teszi a honlapra felkerülő ezernyolcszáz fotóját – emlékeztetett a közlemény.

Életkép 1970-ből
Fotó: Fortepan/Kereki Sándor

A Fortepan egy online digitális fotóarchívum, amely 1990 előtt készült fényképeket, elsősorban privát fotókat gyűjt. Az archívumot önkéntes szerkesztők működtetik, és lelkes amatőrök fejtik meg a sokszor minden információ nélkül érkező képek készítésének helyét, az ábrázolt eseményt, személyeket és más részleteket.

A honlap 2000-ben ötezer, főként budapesti lomtalanításokon talált fényképpel indult. Mára hétszáz adományozó család csatlakozott a kezdeményezéshez, de több cég dokumentációs fotóanyaga és professzionális fotósok életműve is bekerült a gyűjteménybe, így már 145 ezer képet tartalmaz az archívum. A Fortepanról minden fénykép nagy felbontásban letölthető, és a Creative Commons licensz szerint a forrás megjelölésével szabadon felhasználható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.