Érdekes kiadványok a Magyar Nemzeti Múzeum húsvéti ajánlatában

A Magyar Nemzeti Múzeum a húsvét alkalmából ajánl a régebbi kiadványaiból. Kézikönyvet, kiállítást vezető füzetet és a múzeum gyűjteményébe került ezüsttallérok történetét bemutató kötetet is találunk az ajánlatok között.

Magyar Nemzet
2021. 03. 29. 15:06
null
Nagytakarításra eddig kizárólag a hétfői szünnapokon kerülhetett sor Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A reformáció 500. évfordulójára olyan kézikönyvet készítettek, amely az elmúlt évtizedek újszerű megközelítéseit tükröző, korszerű ismereteket tartalmazza. Arra kérték fel a reformáció örökségének kutatóit, hogy tanulmányokban rögzítsék eredményeiket. Ennek kézzel fogható gyümölcse a kötet, amelyben a szerkesztők elsődleges célja az volt, hogy egy kiállításon nem bemutatható szellemi tartalmak, kutatási eredmények, emléktípusok is láthatóvá váljanak az érdeklődők számára. A kiadványt több száz fénykép, ábra, térkép illusztrálja. A Polgárdi Ákos grafikus által tervezett, megjelenésében egyedi és újszerű kötet 2020-ban a Magyar Formatervezési Díj kiemelkedő alkotásokat bemutató kiállításán is szerepelt.

A kiállítás vezetőfüzetének címe: Ige-idők. A reformáció 500 éve című kiállítását ismerteti, bemutatva a reformáció születését, magyarországi elterjedését, a protestáns vallásgyakorlat átalakulásait és a protestantizmus hatását a magyar tudományban, irodalomban és társadalomban. A kiadványt a kiállítás enteriőrfotói illusztrálják.

Napjainkban az árverések, a magán- és a közgyűjtemények minden tekintetben kimagasló darabjai az Erdélyi Fejedelemség ezüst tallérjai, ezért is számított rendkívüli eseménynek, hogy a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programjának köszönhetően az egész világon párját ritkító értékű tallérgyűjtemény került a Magyar Nemzeti Múzeum őrizetébe. A kötet 220 darab tallért – 220 különálló történetet mutat be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.