Hagyományteremtő díjátadó a Fonóval

Az első alkalommal megrendezett Fonó-díjátadón összesen tizenkét kategóriában osztottak ki elismeréseket a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak tegnap este. A virtuális est házigazdája Berecz István táncos, a Fonó népzenei igazgatója és Kubinyi Júlia népdalénekes, a Fonó művészeti vezetője volt. A díjakat Horváth László, a Fonó igazgatója adta át.

2021. 03. 01. 13:45
null
Dresch Mihály Fotó: fono.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Fonó-díjjal szeretnénk elismerni a művészi teljesítményeket, most először, ráadásul egy különösen nehéz időszakban. Szeretnénk a díjjal hagyományt teremteni, mert tudjuk, hogy bár nem ez a díj fogja befolyásolni egy-egy művész pályáját, de az elismerésre szükségük van. Úgy érezzük, sikerült olyan életművek és alkotók mellé állnunk, akik bizonyították, hogy érdemesek rá, sorra hozzák a nemzetközi elismeréseket, játsszák őket a rádiók Ausztráliától Finnországig. Tudjuk, hogy sok más kiváló művész, zenészkolléga érdemes erre az elismerésre, ezért jövőre folytatjuk! – mondta a tegnap esti online Fonó-díjátadón Horváth László.

Az életműdíjat Dresch Mihálynak ítélték oda
Fotó: Fonó.hu

A 2020-as, jubileumi évben a Fonó szavazást indított a közösségi médiában. A huszonöt éves fennállás apropóján meg szerették volna tudni, hogy a közönség az elmúlt időszak mely pillanataira gondol vissza legszívesebben. Összesen huszonöt kategóriában lehetett szavazni, amelyet végül tizenkét kategóriára szűkítettek, s a szakmai zsűri segítségével három-három jelöltet választottak ki. Közülük kerültek ki a legtöbb szavazatot nyert kategóriagyőztesek – áll a Fonó Budai Zeneház lapunkhoz eljuttatott közleményében. Mint írják, a zsűriben foglalt helyet Fehér Anikó karnagy, népzenekutató (MMA-MMKI), Török Ferenc világzenei szerkesztő, szakíró, Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró, Berecz István táncos, a Fonó népzenei igazgatója, a zsűri elnöke pedig Horváth László volt.

A legjobb népzenei lemez az Eszterlánc Jegesen (2014) című albuma lett
Fotó: fonó.hu

A legjobb táncház kategóriában a Berka együttes táncháza, a legjobb koncert kategóriában pedig a Dresch Mihály Quartet & Archie Shepp 2001-es koncertje kapta az elismerést. A legjobb népzenei lemez az Eszterlánc Jegesen (2014) című albuma lett, míg a legjobb világzenei lemez kategóriában a Buda Folk Band Magyar világi népzene (2014) című albuma kapta a díjat, a legjobb jazzalbum pedig a Dresch Quarteté lett Mozdulatlan utazás (2000) címmel. A legjobb fesztivál és programsorozat a közönség szerint a Budapest Folk Fest volt. A legjobb énekesnek Navratil Andreát választották, míg a prímások között Vizeli Balázs kapta a legtöbb szavazatot. A legjobb hangszeres művésznek Dresch Mihályt szavazták meg, a legjobb népzenész kategóriában pedig Ifj. Csoóri Sándor Sündi meg az elismerést. A Fonó felfedezettje kategóriában a fiatal formációkat díjazták, itt az Ötödik évszak kapta az elismerést. Az életműdíjat Dresch Mihálynak ítélték oda, aki több kategóriában is a legtöbb szavazatot kapta. A zenész a díjátadón úgy fogalmazott: a zenehallgatás, akár élő, akár hanglemez, vagy rádió, ha odafigyel az ember – és a választott zene passzol az ő lelkéhez – egy lelki emelkedettséget eredményez, révülethez hasonlítható nemes átlényegülés.

Ifj. Csoóri Sándor Sündi a legjobb népzenész kategóriában kapta az elismerést
Fotó: Fonó.hu

A díjakat az idén online megrendezett Fonó Selection minifesztivál záróeseményeként adták át. A díjátadó a Fonó Facebook-oldalán, valamint YouTube-csatornáján is visszanézhető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.