Dvořák művei a Budapest Kvartett Hétvégén

A kamarazenei műfajok csúcsát, a vonósnégyest állítja a középpontba a Budapest Kvartett Hétvége, amelyet április 16. és 18. között rendeznek meg az online térben. A koncertsorozat évente egy-egy választott zeneszerző összes kvartettjét bemutatja, így adva átfogó képet a szerző életútjáról és munkásságáról vonósnégyesei tükrében. A hangversenyek tematikája az idén 160 éve született cseh zeneszerző, Antonín Dvořák köré épül.

Munkatársunktól
2021. 04. 16. 7:08
null
Az Anima Musicae Kamarazenekar Fotó: Felvégi Andrea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapest Kvartett Hétvégét évről évre jelentős érdeklődés és szakmai siker övezi. A hiánypótló és nemzetközileg is egyedi arculattal rendelkező esemény idén a 160 éve született Antonín Dvořák műveire fókuszál – áll a szervezők lapunkhoz eljuttatott közleményében. Mint írják, a romantikus szerző tizennégy teljes vonósnégyest, két vonósnégyestételt és a monumentális Ciprusok című szerelmi dalciklus átiratát készítette el kvartettre. Dvořák életművét végigkísérte a vonósnégyes műfaja és a vonós hangszerek iránti vonzalom. Leghíresebb műve az op. 96-os F-dúr Amerikai kvartett, amelyet rengeteget játszanak a világ hangversenytermeiben. Ám többi remekműve kevesebbet hallható, összes vonósnégyese pedig szinte sehol nem csendül fel egy rövid időszakon belül, így a rendezvény nemzetközi viszonylatban is hiánypótló.

A fesztiválon minden évben fiatal tehetségek és meghatározó hazai kvartettek adnak koncertet. Az idei év újdonsága, hogy néhány mű erejéig kitekintenek a vonósnégyesek világából. A nyitókoncert alkalmából, ma este 19 órától a Keller András hegedűművész vezette világhírű Keller Kvartett Várjon Dénes zongoraművésszel kiegészülve adja elő a szerző A-dúr zongoraötösét. Fellép továbbá az Accord Quartet, a Central European String Quartet, a Deák Vonósnégyes, a Kállai Kvartett, a Kodály Kvartett, a Szervánszky Quartet, a Szigeti Quartet, valamint a művészeti vezető, G. Horváth László hegedűművész együttesei: az Anima Musicae Kamarazenekar és a Quartetto Speranza. A koncertek műsorvezetői Becze Szilvia és Bolla Milán, a Magyar Rádió munkatársai. Az elhangzó műveket zenetörténeti előadás vezeti be.

Az Anima Musicae Kamarazenekar
Fotó: Felvégi Andrea

A klasszikus zenei fesztiválok ünnepi hangulatát varázsolják otthonainkba a művészek Budapestről, a szecessziós Nádor Teremből. A hazai koncertélet meghatározó együtteseinek személyes varázsa reményt és kulturális feltöltődést ígér ezekben a nehéz időkben. A fesztivál ugyanakkor fontos és megkerülhetetlen fórumot jelent a hazai kvartetteknek, lehetőséget a fiatal zenekaroknak.

A hangversenyeket ingyenesen, online közvetítik az Anima Musicae Kamarazenekar honlapján, valamint a zenekar és a BQW – Budapest Quartet Weekend Facebook-oldalán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.