Elindult a Digitális Bölcsészeti Központ honlapja

A Petőfi Irodalmi Múzeum Digitális Bölcsészeti Központja a hazai közgyűjteményekben zajló digitalizáció, tartalom- és szolgáltatásfejlesztések támogatására, koordinálására és dinamizálására jött létre. Munkájukról már a honlapjukon is lehet tájékozódni.

Magyar Nemzet
2021. 04. 13. 14:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Petőfi Irodalmi Múzeum 2020-ban hozta létre a Digitális Bölcsészeti Központot. Tevékenységük mostantól mindenki számára nyomon követhető újonnan készült honlapjukon. A Petőfi Irodalmi Múzeum Digitális Bölcsészeti Központja (DBK) a hazai közgyűjteményekben zajló digitalizáció, tartalom- és szolgáltatásfejlesztések támogatására, koordinálására és dinamizálására jött létre. Feladata a kapcsolatteremtés a közgyűjtemények és a kreatív ipar szereplői között, kiemelten célozva a közoktatás, a turizmus és az idegenforgalom területén hasznosuló céltermékeket. A Digitális Bölcsészeti Központ koordinációs tevékenységet végez a Közgyűjteményi digitalizálási stratégia és az országos könyvtári rendszer terén is.

Az Arany-emlékév folytatásaként Országh Antal fotóit állítják ki a modernizálódó Budapestről
Fotó: Teknős Miklós

A Digitális Bölcsészeti Központ feladatellátása két szakterület köré csoportosítható, ezek a humáninformatika és a digitális bölcsészet. A honlapon a látogatók közelebbi képet kaphatnak a csoportok működéséről. A humáninformatikai szakterület feladata a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteménykezelő rendszerének, illetve az intézmény által épített adatbázisok karbantartása, továbbá a felhasználók számára nyújtott informatikai szolgáltatások folyamatos fejlesztése. A csoport további feladatai közé tartozik a legkorszerűbb nemzetközi szakmai trendek hazai megismertetése, szabványok, szabályzatok, ajánlások honosítása, bevezetésük támogatása, valamint a Nemzeti Névtér építése és gondozása. A Nemzeti Névtérről és összességében a névterek működéséről irányelveket, elméleti összefoglalókat, gyakorlati útmutatókat találunk az oldalon.

A DBK másik fontos alappillére a digitális bölcsészet csoport, amely – többek között – egy leendő, korszerű digitális bölcsészeti platform létrehozásával foglalkozik (dHUpla – Digital Humanities Platform). Ez a platform egységes irodalomtudományi és nyelvtechnológiai kutatói környezetet jelent a közgyűjteményeknek, az irodalomtudománynak, a nyelvtudománynak és más humán tudományoknak. Lehetőséget teremt digitális szövegkorpuszok publikálására, nyelvtechnológiai elemzések elvégzésére, adatvizualizációs technológiák alkalmazására, illetve úgynevezett born digital (digitálisan született) szöveges tartalmak feldolgozására, közzétételére. A honlap itt érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.