Jövőre hazánkon is átviharzik a nehézfém

Magyar állomása is van az Accept Too Mean To Die turnéjának, különleges vendég a Phil Campbell and the Bastard Sons és a Flotsam & Jetsam.

Juhász Kristóf
2021. 04. 19. 6:50
null
Az Accept Fotó: H-Music Hungary
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel már az idő, hogy nem csak otthoni léggitározásra és hajrázásra (már akinek időközben nem hullott ki) akad lehetőségünk: 2022. január 30-án a Barba Negrában élőben is élvezhetjük az Accept Too Mean to Die című új lemezének a bemutatóját (a remek albumról lapunk is beszámolt). A lendületét a mostani, sötét időkben sem elvesztett germán acélötvözet persze nyilván megdörrenti komoly életművének olyan klasszikusait is, mint a vágtató Fast as a Shark, a reggeli vitaminnak is ajánlható Midnight Mover vagy a sokunkat eksztatikus állapotba hozó, komor fenséggel lüktető Princess of the Dawn.

Az Accept a Barba Negrában mutatja be Too Mean to Die című új lemezét
Fotó: H-Music Hungary

Wolf Hoffmann gitáros-dalszerző-alapító és társai, élükön a karizmatikus Mark Tornillo frontemberrel biztos nem fognak csalódást okozni, és a vendégzenekarok alatt sem kell a körmünket rágva ücsörögnünk. A Phil Campbell and the Bastard Sons walesi ötösfogata a legöregebb rockerek kérges szívét is megmelengeti: a névadó ugyanis 1984-től a tragikus föloszlásig (Lemmy Kilmister frontember haláláig) volt a Motörhead gitárosa. Új, még csak két albumot kiadó bandája igazi családi vállalkozás, az énekes Neil Starrt kivéve ugyanis minden poszton Campbell három fia nyomja a tradicionális, dögös rockzenét. A Motörhead szellemisége nyilván ugyanúgy fölbukkan a sebességmániásabb dalokban és a líraibb szerzeményekben is – miért is tagadná meg egy gitáros egy fél élet riffjeit és szólóit? De tavaly megjelent második (persze az első sem volt kutya), We're the Bastards című lemezük alapján a legnagyobb rosszindulattal sem lehet őket azzal vádolni, hogy a Motörhead-örökségből próbálnának megélni. Energikus, őszinte, mocskos rock-metál ez, pont olyanra hangolva, mintha a kocsmával szomszédos garázsból hallanánk.

A Phil Campbell and the Bastard Sons a legöregebb rockerek kérges szívét is megmelengeti
Fotó: H-Music Hungary

Az Accept másik vendége az 1981-ben alapított, arizonai Flotsam & Jetsam, akik kezdetben a mára klasszikussá vált, Metallica-féle thrash metal világából indultak. A rajongók szerint első lemezük, a Doomsday for the Deceiver a zsáner egyik abszolút csúcsteljesítménye. Ha nem ismerjük, legalább a címadó dalt hallgassuk meg róla: több, mint kilencperces, galoppozva bejárt hegyvonulat, ebből csaknem három perc a lírai bevezető – az ilyen gesztusok bizonyították minden időkben, hogy a rock és a metál újra és újra képes szétfeszíteni a maga szabta kereteket, vagyis éppúgy végtelen, mint minden valódi zene. Azóta sok stiláris kalandba belementek a tradicionális rocktól a progresszív metálig, kaptak is érte hideget-meleget. Tavalyelőtti lemezük, a The End of Chaos elég erősre sikeredett, a most készülő Blood in the Watert pedig júniusra várjuk. Egy dalt, a Burn to the Sky-t már bemutattak róla klipestül: igényes, mennydörgő tempózás heroikus refrénnel és vészjósló témákkal.

A Flotsam & Jetsam most készülő Blood in the Water című lemezét júniusra várjuk
Fotó: H-Music Hungary

Nem tudom, milyen metálkoncerteket várhatunk még jövőre, de ennek minden várakozás szerint a legjobbak között kell lennie.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.