A hosszú szünet után egyre több múzeum és képtár élőben is látogatható

Nem jutottunk még el sok helyre mi sem, de az aláb­biakért úgymond vállaljuk a felelősséget.

Munkatársunktól
2021. 05. 17. 7:55
null
Egy, Sean Scully 110 kiállított gigantikus műve közül Fotó: SZANTO ANDRAS Forrás: MNG
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétfő szünnap a kiállítóhelyeken, így az érdeklődők ma eldönthetik, hová mennek holnaptól egy kis kulturális feltöltődésre, ugyanis egyre több múzeum és képtár válik ismét élőben is látogathatóvá a hosszú kényszerszünet után. Megnyitotta kapuit a Szépművészeti Mú­zeum, a Műcsarnok, a Nemzeti Mú­zeum, a Ludwig Múzeum, a Capa Központ, a Mai Manó Ház, az Aquincumi Mú­zeum és Régészeti Park, a Terror Háza, a Memento Park, a Sziklakórház, a Vasúttörténeti Park és a Semmelweis Orvostudományi Múzeum.

Múlt csütörtöktől már látogatható a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Vasarely Múzeum. Holnap nyit az Óbudai Múzeum, május végétől a Budapesti Történeti Múzeum-Vármúzeum, június elsejétől a Kiscelli Múzeum és június 15-től a Liszt Ferenc-emlékmúzeum.

Az örvendetesen hosszú felsorolás után ajánlunk is néhányat a látnivalók, illetve programok közül. Nem jutottunk még el sok helyre mi sem, de az aláb­biakért úgymond vállaljuk a felelősséget. A Vágyott szépség című új, nemzetközi kiállítással nyitotta ki újra a kapuit a Magyar Nemzeti Galéria. A londoni Tate Britain múzeum gazdag preraffaelita gyűjteményéből kölcsönzött csaknem száz lenyűgöző alkotás augusz­tus 22-ig látható.

Az eddig csak online elérhető Sean Scully Átutazók című kiállítása most már élőben is megtekinthető. Az absztrakt festészet egyik legjelentősebb kortárs képviselőjének életművét bemutató tárlat tavaly októberben nyílt meg a Galériában, most az újranyitást köve­tően még közel három hétig látható Magyarországon.

Egy, Sean Scully 110 kiállított gigantikus műve közül
Fotó: MNG

Azok számára, akik még nem tudják vagy nem akarják személyesen felkeresni a Magyar Nemzeti Galériát, több online, esti tárlatvezetés is elérhető. Május 18-án és 29-én a preraffaeliták festészetét bemutató kiállítás, a Vágyott szépség remekműveit ismertetik. Május 22-én este a Rippl-Rónai József és a századforduló művészete című programon pedig arra kapnak választ az érdeklődők, miként jutott el az ifjú művész Kaposvárról Munkácsy Mihály műhelyén át a legnagyobb Párizsi szalonokig.

A Ludwig Múzeum a meghosszabbított BarabásiLab: Rejtett mintázatok című kiállítással nyitott újra a múlt hét elején. A fokozatos nyitás jegyében a Térügyek című időszaki tárlat várhatóan egy héttel később, vagyis pont holnaptól lesz személyesen is látogatható. Az otthonról elérhető múzeumi élményről a Ludwig Múzeum esetében sem kell lemondanunk, az említett Térügyekben május 19-én, Konok Tamás kiállításában pedig május 25-én lesz on­line tárlatvezetés.

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) budapesti főépülete is már egy hete várja az érdeklődőket. Jó hírünk van azoknak is, akik nem a fővárosban, hanem vidéki helyszíneken szeretnének múzeum­ba menni, ugyanis az MNM országos intézményi hálózatának tagintézményei május elseje óta sorra nyílnak meg a járványügyi szabályok betartása mellett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.