Debreceni művészek a nagyváradi Szent László kulturális napokon

A Szent László-napok mindegyikén lesz zenei műsor, a komolyzenétől a népzenén át a popzenéig.

Gőz József Miklós
2021. 06. 19. 14:30
null
A debreceni Csokonai Színház énekkara Fotó: Máthé András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyieken kívül debreceni művészek is szerepelnek a hagyományos nagyváradi Szent László-napok rendezvényein június 21–27. között. Mindjárt az első nap délutánján nyitja meg Puskás István kultúráért felelős debreceni alpolgármester a Nők a debreceni kultúrában című művészeti kiállítást a váradújvárosi református templom imatermében. A debreceni Partium Ház és a helyi Szent László Egyesület által szervezett rendezvény keretében a tavasszal megrendezett fotópályázat díjazottjai is kiállítanak. A megnyitó után a Kanonok-sori kiállítóteremben Szendrei Judit bélyegkép-kiállítását nézhetik meg az érdeklődők. Az alkotások bejárták Európát, belőlük még Ferenc pápa is kapott, aki megáldotta a művésznő lányát. A helyi zenészek régizenei koncertje után este hétkor következik a debreceni Csokonai Színház és a Kodály Filharmonikusok Operaünnep című nyitógálája a nagyváradi Szigligeti Színházban. A hangverseny az ünnep zenei megfogalmazását járja körül. Hiszen az is ünnep, amikor újra énekeljük dalainkat, felragyogtatjuk az emberiség közös kulturális kincseit. A közönség meghallgathatja Mozart, Verdi, Puccini, Gounod, Bellini, Ponchielli és Kodály Zoltán műveinek áriáit és zenekari részleteit. Ez a hangverseny szerves részét képezi annak, ahogy a színház bemutatja és egyengeti egy új operaénekesi nemzedék kezdő lépéseit. A hangversenyen közreműködnek: Antóni Norbert, Darkó Gergely, Donkó Annamária, Grega Csaba, Janovitz Zsófia, Kuczmog Klaudia, Molnár Anna, Nagy Kíra, Rendes Ágnes és Szilágyi Szilvia, és a Kodály Filharmonikusok, s a Csokonai Színház énekkara. Karigazgató Gyülvészi Péter, az est karmestere Ács János lesz. A Szent László-napok mindegyikén lesz egyébként zenei műsor, a komolyzenétől a népzenén át a popzenéig.

A debreceni Csokonai Színház énekkara
Fotó: Máthé András

Június 26-án 17 órakor ismét debreceniek mutatkoznak be, ezúttal a nagyváradi várban. A testvérvárosról szóló könyvet nyújt át az olvasóknak a debreceni Heller Zsolt és Szénási Miklós. Az Erre jöttünk – Debrecen 21. századi versekben című könyvük címe magáért beszél. A szerzők úgy gondolták, megmutatják a város mai arcát, úgy, ahogyan ők látják, verseken keresztül. A kötetet Gólya György hangulatos fotói illusztrálják. Még ezen a napon, este 10 órakor a LED debreceni zenekar lép föl a nagyváradi várbéli nyári színházban, „sok dallal és lendülettel, világító szemüveggel és nyakkendővel” ahogyan beharangozzák magukat. Mindkét alkalmat a debreceni Partium Ház szervezte a nagyváradi Szent László Egyesülettel, akár csak a debreceni Lautitia Kóruscsalád műsorát, 27-én, vasárnap. A gyermek-, ifjúsági és kamarakórus tagjai a debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskolában tanultak és tanulnak, több nemzetközi és magyar zenei verseny és fesztivál díjazottjai.

Ugyancsak a várban lehet megnézni június 22–27. között azt a – debreceni virágkarnevál ihlette – virágkocsit, amely Szent László királyunk lovagló alakját idézi fel. Az alkotás Pikó Sándor debreceni képzőművész, a virágdizájn Antal Istvánné és Antal István, a statika pedig Kis Péter munkája.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.