Dombos Fest: művészet a löszfal lábánál

Húsz évvel ezelőtt civil összefogással indult el a Dombos Fest Kishegyesen, amely azóta a térség egyik legjelentősebb és legkedveltebb művészeti fesztiváljává vált. Az idén július 8. és 11. között megrendezett eseményt az igényes szórakozásra vágyók mellett mindazoknak ajánlják a szervezők, akik elvarázsolódásra vágynak a löszfal tövében.

Magyar Nemzet
2021. 06. 26. 15:25
null
Forrás: Fonó.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A négynapos Dombos Fest zenei kínálata a térség legjobbjaiból válogat idén is. A nyitónap meghatározó koncertjét vélhetően a Parno Graszt adja 22 órától, de legalább annyira várjuk Szabó Balázs trió-produkcióját is, ahogy Básits Branka és Wertetics Slobodan duóját, mely a Balkán zenei világát mutatja be – olvasható a szervezők lapunkhoz eljuttatott közleményében. A Modern Art Orchestra koncertje július 9-én, 20 órakor kezdődik. Az együttes az egyik legizgalmasabb big band a közép-európai régióban, mely repertoárján a világ dzsessz-standardjai, magyar szerzők művei és rengeteg improvizáció is hallható. Zenekarvezetőjük, Fekete-Kovács Kornél hiteles munkássága emeli őket a legnagyobbak közé.

A közlemény szerint érdekes zenei világokat ismerhetünk meg a sokszínű koncerteken, a Bazseva színtiszta népzenét játszva, Gyémánt Bálint gitáros a dzsessz és rock határait, Keck Mária énekes-táncos a flamenco világát, a Rustico formáció a népzene határait jelöli ki, míg a friss Fonogram-díjas Ötödik évszak a világzene érzéseit hozza el. A fesztivál állandó fellépőjének számító Lajkó Félix újító és virtuóz szellemisége ott hat a leginkább, ahol megszületett – a bácskai tájon –, évről évre itt adva a nyár emlékezetes koncertjeit. A Liszt Ferenc-díjas magyar világzenei hegedűművész és zeneszerző július 10-én 20.30-kor lép fel a nagyszínpadon.

Idén kiemelkedő gyerekprodukciókkal is várják a kicsiket és nagyokat: a Calabar cirkusz produkcióját július 10-én 19 órakor nézhetjük meg, míg július 11-én 18 órától Paár Julcsi népzenei mesevilágba röpíti a legkisebbeket, de két utcaszínházi előadást is láthatunk a szombati napon.

A 2021-es Dombos Fest plakátja
Fotó: Dombos Fest

Kishegyes település 250 éves fennállását egy igazi utcabállal ünnepelték két éve, ahol a löszfalon táncoló Flock projekt művészeit ismerhettük meg. Ezt a különleges produkciót láthatjuk ismét, ám most újabb meglepetésre készül az együttes. A fesztivál elképzelhetetlen a Dombosi Remix – irodalmi menü nélkül, ahol idén a Híd kör, az Ex-symposion, a Szépírók társasága, valamint a Zetna műhelyek is bemutatkoznak számos irodalmár mellett.

Az esemény központi helyévé nőtte ki magát a Dombos Wine Club, ahol kiváló borokat kóstolhatunk. Többen úgy vélik, hogy a nyár a Délvidéken a Dombos Fest nélkül elképzelhetetlen, a szervezők pedig lelkesen azon dolgoznak, hogy a varázslat folytatódjék, hogy Kishegyes, ha csak pár napra is, de a kulturális térkép egyik meghatározó szereplője legyen. Ráadásul azért is érdemes ellátogatni a fesztiválra, mert a löszfal egy év kihagyás után ismét legszebb arcát mutatja, köszönve a páratlan fényfestészetnek is, mely a Vajdaságban egyedül itt honos.

További információk az esemény weboldalán találhatók.

(A borítóképen Básits Branka énekesnő látható. Forrás: Fonó.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.