Kinőtte az egyéjszakás jelzőt az Ékszerek éjszakája

2021-től hivatalosan Kortárs Ékszerhét Budapest / Budapest Jewelry Week (BJW) néven követhetjük nyomon az eseményeiket.

Magyar Nemzet
2021. 06. 28. 13:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti Ékszerek éjszakája hét éve működő kezdeményezés, melynek alapvető célja a magyar kortárs, művészi ékszerek szélesebb körben való megismertetése.

Az esemény ez alatt a hét év alatt sok változáson ment át; az eredeti alapelvek nem változtak, viszont kinőtte az egyéjszakás jelzőt. Ennek kapcsán idén új névvel és új arculattal jelentkezik a rendezvénysorozat,

2021-től hivatalosan Kortárs Ékszerhét Budapest / Budapest Jewelry Week (BJW) néven követhetjük nyomon az eseményeiket.

A BJW 2021. augusztus 28. és szeptember 12. között egy olyan kiállítással jelentkezik, amely idén rendhagyó módon nem pályázati felhívás eredményeként kel életre, hanem egy személyes felkérésen, meghívásos alapon szerveződő tárlatot mutat be.

A nemzetközi tárlat címe IDOL. Célja, hogy hidat építsen múlt és jelen közé. A Budapest Jewelry Week fontos célkitűzése, hogy az elmúlt másfél év nehézségei után olyan kiállítással örvendeztesse meg a közönségét, amilyenre eddig hazánkban még nem volt példa; karnyújtásnyi távolságba, egy fedél alá kerülnek az elmúlt negyven év kortárs ékszertervezőinek munkái. Ez a kivételes alkalom lehetőséget nyújt arra, hogy az érdeklődők átfogó képet kaphassanak a művészi ékszerek legjavából, amelyek 12 ország közel harminc alkotójának munkáit mutatja be.

Olyan kiemelkedő, nemzetközi alkotók munkáit állítják ki, akiknek munkássága meghatározó hatással volt és van a kortárs ékszer fejlődésére. A meghívott alkotások között szerepelnek többek közt Gisbert Stach, Iris Bodemer, Ruudt Peters, Caroline Broadhead, Melanie Isverding, Jorge Manilla ékszerei.

Ehhez a páratlan kiállításhoz méltó helyszínül szolgál a Magyar Iparművészeti Múzeum részét képező Ráth György-villa.

Az IDOL című tárlat 2021. augusztus 28.–szeptember 12. között lesz látogatható a múzeum nyitvatartási rendjében.

A rendezvénysorozat történetében kiemelt fontosságú tárlaton elsőrendű szempont, hogy a tárgyakat személyesen, testközelből láthassa a közönség, ezért a szervezőcsapat minden erejével arra törekszik, hogy az eseményt élőben rendezhesse meg, természetesen a vírushelyzet adta lehetőségek figyelembevételével. Az esemény háttérszervezete a FISE – Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület.

(A borítóképen a 2019-es Ékszerek éjszakáján a Ráth György-villában készült felvétel látható. Forrás: BJW)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.