időjárás 13°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Pokrócok, fényfestés, zene és a csillagos ég – természet és kultúra izgalmas találkozása Martonvásáron

Magyar Nemzet
2021.06.18. 20:00
Pokrócok, fényfestés, zene és a csillagos ég – természet és kultúra izgalmas találkozása Martonvásáron

Különleges programok várják az érdeklődőket június 26-án, a Múzeumok Éjszakáján a Brunszvik-kastély parkjában. Délután vezetett parkséták közben, az árnyas fák alatt pihenve rövid kamarakoncerteket hallgathatunk, míg 21 órától fényfestéssel kísérve Piazzolla és Beethoven felejthetetlen muzsikája csendül fel a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának előadásában.

Évek óta tartanak kamarakoncerteket a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának művészei a 2019-ben elkészült Agroverzum Tudományos Élményközpont rendezvénytermében. Az agrártudományok mellett a kultúra is kiemelt jelentőséggel bír Martonvásáron, hiszen Beethoven többször járt barátjánál, későbbi mecénásánál, Brunszvik Ferencnél vendégségben 1800 és 1810 között. A fennmaradt levelek tanúsága szerint gyengéd szálak fűzték Ferenc testvéréhez, Brunszvik Jozefinhez, a „halhatatlan kedves”-hez is. Így vált Martonvásár és az itt található Beethoven-eEmlékmúzeum a hazai Beethoven-kultusz fellegvárává.

Az idei Múzeumok éjszakáján már délután 17 órától érdemes ellátogatni Martonvásárra, mert a vezetett parkséták során bepillantást nyerhetünk a több mint kétszáz éves kastély múltjába, pihenésképpen pedig rövid vonós és fúvós kamarakoncertekkel hangolódhatunk az esti hangversenyre. 21 órától a természet és a kultúra izgalmas találkozásának lehetünk szemtanúi, hiszen Dénes István Liszt Ferenc-díjas karmester és Kállai Ernő Junior Prima díjas hegedűművész tolmácsolásában szólal meg Piazzolla Négy évszak Buenos Airesben című műve zenekari kísérettel. Igazi csemegének ígérkezik Beethoven c-moll vonósnégyese is, melyet Dénes István írt át kamarazenekarra.

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara
Fotó: BFZ

A szervezők a konvenciókkal szakítva nemcsak székekkel, hanem pokrócokkal is várják az érdeklődőket, ezáltal jól érvényesülnek majd a fákra, valamint a kastély falaira megálmodott fényfestések. Így válik teljessé a természet és a zene összeolvadása Martonvásáron, a Brunszvik-kastély parkjában.

Jegyvásárlás és a programról további információ a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának honlapján érhető el.