Passiójáték a magyarpolányi Kálvárián

Passió-előadások lesznek idén is Magyarpolányban, a festői szépségű Kálváriadombon. Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus évében, a helyzethez igazodva új időpontban, augusztus 19–29-ig összesen hat előadást tartanak a Veszprém megyében található, Európa Nostra-díjas helységben. Szereplők a falu lakosai, akik a Passió-játékok alkalmával profi színészekké alakulnak át, és Húros Annamária korhű jelmezeibe bújva, a kort megidéző díszletek között az amatőr színjátszás magaslatait tárják elénk és varázsolnak vissza minket a bibliai időkbe.

Magyar Nemzet
2021. 07. 12. 21:00
null
Fotó: TIHANYI GYORGY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előadásokon kizárólag Jézus szerepében láthatunk hivatásos színészt. Dávid Roland énekes-színész – aki idén második alkalommal szerepel a darabban – hitelesen formálja meg Krisztus történetét az utolsó vacsorától egészen a mennybemenetelig.

A passiójátszás hagyománya Magyarpolányban a 1990-es évek elejére nyúlik vissza, 2015-től pedig megújult formában várják a nézőket. Az új rendezésű darab forrásanyagaként a szövegírók, Katona Imre, Németh Ervin és Pataki András a XVII. századi passiójátékokat, a csíksomlyói misztériumokat, valamint a Károli Gáspár fordításában készült Bibliát használták. A Magyarpolányi Passióban meghatározó szerepet kapnak az élőzenés dalok, melyeknek zeneszerzője Szarka Gyula Kossuth-díjas énekes, gitáros, zeneszerző, a Ghymes együttes alapító tagja. A darab rendezője 2015 óta Pataki András, a soproni Petőfi Színház igazgatója.

Jézus és a gyermekek
Fotó: Tihanyi György

Érdemes több időt szánni Magyarpolányra, mert 83 népi műemlék épületből álló falumúzeuma, a síkság és a hegyvidék törésvonalán elhelyezkedő környezeti adottságai és vendégszerető lakosai nem mindennapi kikapcsolódást nyújtanak a látogatóknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.