Szabó Balázs énekes-dalszerző a Kertész Imre Intézet következő vendége

Új beszélgetéssorozatot indított a Kertész Imre Intézet Pilinszky 100 programsorozatának részeként június 9-én, melynek első vendége Hafner Zoltán irodalomtörténész volt, ma este 18 órától pedig Szabó Balázs érkezik a KultúrArcba.

Magyar Nemzet
Forrás: Kertész Imre Intézet2021. 07. 07. 10:20
null
Forrás: jegy.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új beszélgetéssorozatot indított a Kertész Imre Intézet Pilinszky 100 programsorozatának részeként június 9-én, melynek első vendége Hafner Zoltán irodalomtörténész, a Kertész Imre Intézet kutatási igazgatója volt, aki csaknem harminc éve kutatja Pilinszky életművét. 2021. július 7-én, 18 órától Szabó Balázs, a rendkívül sokoldalú, telt házas zenekari koncertjeiről és díjnyertes albumáról ismert énekes-dalszerző érkezik az intézet Benczúr utcai székházába, aki már előadói pályája elején is kiemelten foglalkozott Pilinszky költészetével.

Pilinszky János halálának 40. és születésének 100. évfordulója alkalmából féléves programsorozatot indított a Kertész Imre Intézet május 27-én, amely nemcsak a költő műveinek minél szélesebb körben való megismertetését, hanem szellemi örökségének továbbvitelét is célozza. A 2017 januárjától működő Kertész Imre Intézet Nobel-díjas írónk munkái mellett Arthur Koestler, Petri György, Pilinszky János hagyatékrészeit, valamint Sziveri János teljes hagyatékát is kezeli. Az intézet célja a tulajdonába került szerzői hagyatékok és kiadatlan művek, a szerzőkről szóló irodalmi anyagok összegyűjtése, feldolgozása, sajtó alá rendezése és az alkotók emlékének méltó ápolása. A programsorozat egyebek között képzőművészeti és versmegzenésítési pályázattal, tematikus sétákkal, kiállításokkal, rendhagyó irodalomórákkal idézi meg a 20. század egyik legjelentősebb költőjének életművét, személyiségének karizmatikus kisugárzását és költészetének mindmáig tetten érhető hatását.

A programsorozat november 27-ig zajló beszélgetései Pilinszky János életművéhez kapcsolódnak: művészek és közéleti személyiségek idézik meg egyebek között az irodalmi életmű jelentős állomásait, Pilinszky szerelmeit és barátságait, a költő legendás alakját és napjainkban is jelen lévő kultuszát. Az ingyenes, zenei és irodalmi produkciókkal színesített programsorozat következő vendége Szabó Balázs énekes-dalszerző lesz, aki már előadói pályája elején is kiemelten foglalkozott Pilinszky költészetével. Önálló estjein rendszeresen elhangzottak Pilinszky-versmegzenésítései, később pedig, a 2009-ben alapított Szabó Balázs Bandája zenekarával egy Pilinszky János versmegzenésítéseit tartalmazó albumot is megjelentetett. Az alkotó pályája során több díjat is elnyert már: egyebek között 2015-ben Fonogram-díjjal ismerték el Élet elvitelre című albumáért, melynek zeneszerzője és szövegírója is egyben, 2016-ban pedig a Petőfi Zenei Díjkiosztón vehette át Az év férfi előadójának járó elismerést. 2021. július 7-én Szabó Anett moderátor kérdezi majd Pilinszky Jánoshoz való kötődéséről és részleteket is hallhatunk majd az est folyamán Pilinszky-versmegzenésítéseiből a Kertész Imre Intézet Benczúr utcai székházában.

(A borítóképen Szabó Balázs énekes-dalszerző látható. Forrás: Jegy.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.