időjárás 23°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Zenei időutazásra hív a 37. Régizenei napok

Magyar Nemzet
2021.07.01. 17:30
Zenei időutazásra hív a 37. Régizenei napok

Barokk forgataggal, minden eddiginél több koncerttel és kurzussal várja közönségét és hallgatóit a régizenei napok július 3. és 10. között. A Filharmónia Magyarország idén is visszarepíti a nagyérdeműt az időben, felidézve a barokk kor hétköznapi és ünnepi pillanatait. Lesz zene, irodalom, tanulás és játék. 2021-ben több újdonsággal is készülnek a szervezők. A művészek számára bővült a kurzuskínálat, és ez évben a pedagógusoknak is lesz továbbképzés. Újdonság az is, hogy Vác mellett a gödöllői kastélyban is hallgathatunk koncerteket, ahol Sisi királyné élvezhette a hangversenyeket több mint száz éve.

Július 3. és 10. között kerül megrendezésre a 37. Régizenei napok, amelynek társszervezője a Váci egyházmegye. Az esemény páratlan koncertkínálattal várja az érdeklődőket és a historikus zenei tanulmányokat mesterszinten folytatni kívánó hallgatókat. A kurzusokon kívül zenei kalandtábor is lesz, ahol a gyerekek játékosan ismerkedhetnek meg a klasszikus zene dallamaival, a pedagógusok pedig egy továbbképzésen sajátíthatnak el új tanítási módszereket, bővíthetik ismereteiket.

A nyitókoncerten a régizene-játszás világhírű, hazai együtteseivel, az Orfeo Zenekarral és a Purcell Kórussal nyitja meg kapuit a fesztivál a Fehérek templomában. Este 20 órakor Vashegyi György vezényletével egy igazi kuriózum csendül fel, a 18. század óta elfeledett mű, Stölzel Passiója, amit újra hallhatunk.

A tavalyi nyitókoncerten Vashegyi György
Fotó: Régizeneinapok.hu

Találkozások címmel július 4-én kötetlen szabadtéri zenei programokkal fűszerezve hozzák közelebb a helyiekhez, a régizenei napok résztvevőihez, a régióba feltöltődni, kikapcsolódni érkezőkhöz a régizenét. A programra látogatók megismerhetik a barokk város értékeit, gasztronómiai kincseit, a helyi kultúrát.

A rendezvényen számos nagy tudású professzor – Kovács Ágnes és Elisabeth Scholl (ének), Balogh Vera (fuvola), Baranyay Piroska (barokk cselló), Sheng-Fang Chiu (furulya), Simon Standage (hegedű), Malcolm Bilson (fortepiano), valamint Vashegyi György (kamarazene) – tart mesterkurzust Vácon. Idén először Gödöllő is becsatlakozik a programba. Július 5-én és 7-én csodálatos festői helyszínen, a királyi kastély Dísztermében hallhatják a nemzetközi régizenei-játszás legkiválóbb előadóinak koncertjeit.

A zene mellett az irodalom is szerepet kap a programok között. Július 6-án Becze Szilvia, a Bartók Rádió kiemelt szerkesztő-műsorvezetője a régmúlt zeneműveit a ma irodalmával köti össze a Zenés irodalmi szurkapiszka című előadáson.

A tavalyi irodalmi műsorokon akadt érdeklődő szép számmal
Fotó: Régizeneinapok.hu

Július 8-án a Capella Savaria, a régizenei napok visszatérő vendége egy Telemann-esttel várja a nagyérdeműt. A koncerten közreműködik Bertalan Andrea fuvolaművésznő és Kalló Zsolt hegedűművész.

Végül a zárónapon, a váci püspöki palota Dísztermében a hallgatók koncertjével, a Barátok templomában a Helsinki Barokk Zenekar és a Purcell Kórus koncertjével búcsúzik a 2021-es régizenei napok. A koncertet Aapo Häkkinen vezényli.

A váci és gödöllői lakosok a koncerteket nagy kedvezménnyel látogathatják. Jegyek válthatók Vácon a Tourinform-irodában, a programok előtt a helyszíneken és a www.jegymester.hu weboldalon. A hangversenyek előtt a védettségi igazolvány felmutatása kötelező! További információért kövesse a Filharmónia Magyarország Facebook-oldalát és a www.filharmonia.hu weboldalt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.