Esős időben is nyitva tart a Balaton

A Balatonnál is kiszabadultak a kulturális intézmények a járvány fogságából, július eleje óta legfeljebb oltási igazolványt kérnek a kiállítás-, emlékház-, tárlatlátogatóktól. Somogy, Veszprém és Zala tókörnyéki múzeumai idén is számos meglepetést tartogatnak a strandolásra alkalmatlan napokra.

2021. 08. 05. 17:20
null
Fotó: Kőrösi Tamás/We Love Balaton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irodalmi ismereteket, korábban megélt élményeket ébreszt látogatóiban a 2012-ben megújult balatonszárszói József Attila-emlékház, nem messze tőle Szemesen egy állandó kiállítás tablóin a „színészkirályként” tisztelt Latinovits Zoltán életéből, szerepeiből kapunk ízelítőt. Az Év balatoni középülete 2021 címmel büszkélkedő Kis-Balaton Látogatóközpont kiállítóterében a Fekete István regényéből készült Tüskevár című tévésorozat legkedvesebb szereplője, Matula bácsi „várja” a nem csak kisgyerekes családokat. Az egész napos programot ígérő létesítményben az interaktív kiállítás mellett mozi, ajándékbolt, az építmény tetején kialakított különleges játszótér várja a kirándulókat. Badacsonyban Egry Józsefnek, a Balaton festőjének emlékmúzeuma tartogat maradandó élményeket, aki pedig az „operettfejedelem” életébe szeretne betekintést kapni, az keresse fel a siófoki Kálmán Imre-emlékházat. Füreden a Kisfaludy Galériába ajánlatos betérni, ott mindig találkozunk olyan, elsősorban képzőművészeti kiállítással, amelyet eleve oda álmodott meg az intézmény vezetése. Kihagyhatatlan Balatonfüreden a Jókai-emlékház, a Zsidó Kiválóságok Háza, és ha már a kultúra városában járunk, pillantsunk be az ugyancsak népszerű vitorlásmúzeumba is. Tihany a messze földön ismert apátsági múzeumával, a Borsos-házzal, Borsos Miklós szobrász, Örkény István, Illyés Gyula, Makk Károly eszmecseréiről ikonikussá vált épületével és a Kogart Galériával állítja meg az ott sétálgató nyaralót vagy a félszigeti városon átutazót. Gyenesdiáson a Természet háza az egyik legvonzóbb turisztikai célpont, a múzeumok városaként emlegetett Keszthelyen a Helikon Kastélymúzeum, a magyar tenger történetét bemutató Balaton Múzeum és további hat kisebb, különleges látnivalókkal csábító, állandó kiállítás ígér élménygazdag órákat. Keszthelytől gépkocsival a tó déli partja felé haladva a balatonszentgyörgyi Csillagvárba csalogató táblákkal találkozhatunk, Fonyódon a település egyik érdekességét jelentő Kripta Villát kizárólag felnőtteknek ajánlják, a balatonlellei kulturális központban kialakított Afrika-kiállítás viszont minden korosztálynak kínál különlegességeket. Balatonföldvár nyugati kapujában, a tókörnyék legmagasabb pontján áll a Kilátó és Hajózástörténeti Kiállítás, amelyet ugyancsak hiba volna kihagyni. A száznál is több balatoni múzeumi egység, emlékház, galéria, egész éven át nyitva tartó, zárt terű kulturális-turisztikai létesítménynek e helyütt csak a töredékét ismertettük, ám ha rákattintunk egy tóparti település nevére, biztosan találunk olyat, amit érdemes felkeresni a strandolásra alkalmatlan napokon, napszakokban.

(A borítóképen a balatonfüredi vitorlásmúzeum látható. Fotó: Kőrösi Tamás/We Love Balaton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.