időjárás 2°C Mária 2022. december 8.
logo

Három országrészben turnézik a Magyar Állami Népi Együttes

Magyar Nemzet
2021.08.25. 10:00 2021.08.25. 17:19
Három országrészben turnézik a Magyar Állami Népi Együttes

A hetvenedik születésnapját ünneplő Magyar Állami Népi Együttes a pandémia alatt elmaradt fellépéseit augusztus végén, szeptember elején pótolja. A társulat Délvidéken, Kárpátalján és Erdélyben lép fel öt alkalommal.

Tavaly, a nemzeti összetartozás évében a Magyar Állami Népi Együttes Muravidéken és Felvidéken lépett fel. A pandémia miatt csak idén folytatódik az immár jubileumi turné: a kárpátaljai, a délvidéki és az erdélyi magyarság augusztus végén, szeptember elején élvezheti a nagy múltú társulat előadásait. A fellépéssorozat augusztus 28-án, Zentán, az V. Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom ünnepségsorozat gálaestjén, az Ezerarcú Délvidék összeállítás bemutatásával kezdődik. Az előadás a magyar színpadi néptáncművészet történetében először mutatja be a Délvidéken élő népek – magyarok, szerbek, horvátok, ruszinok, szlovákok, románok és cigányok – sokszínű hagyományát, amely egyedülálló módon ötvözi Közép-Európa és a Balkán sajátos világát.

Szeptember 5-én az együttes keleti szomszédunkhoz látogat a Kárpátaljai kultúrkaraván program részeként: a Kárpátaljai Megyei Zenei-drámai Színház felújított színpadterének díszátadóján mutatkozik be. A Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl című előadás szintén nóvum: a Keleti-Kárpátokban és annak előterében, a Kárpátalján élő népek gazdag tradicionális kultúráját dolgozza fel, egyúttal kiemelve a nemzeti sajátosságokat és a közös vonásokat.

Az erdélyi szerepléssorozat szeptember 9-én Szentegyházán, a Gábor Áron Művelődési Házban debütál, másnap a társulat a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban áll színpadra. A körút szeptember 11-én a  székelyudvarhelyi sportcsarnokban ér véget, itt az együttes az Erdélyi táncháztalálkozó gálaestjén lép fel. Mindhárom alkalommal a Körtánc – Kárpát-medence-antológia – a Magyar Állami Népi Együttes nagy sikerű előadásainak a Kincses Felvidék, a Megidézett Kárpátalja, a Kolozsvári piactéren és az Ezerarcú Délvidék tematikus válogatása – szerepel a műsoron. A bemutató azt a Bartók által megfogalmazott igazságot erősíti, miszerint az itt élő népek művészetének évszázadokon átívelő kölcsönhatása egyetemes, elválaszthatatlan kultúrát hozott létre. E gondolat jegyében az előadásban a magyar mellett helyet kapnak a szomszéd népek táncai és zenéi is.

A társulat közel egy évtizede szisztematikus következetességgel állítja színpadra a határon túli területek tradicionális kultúráját. Olyan táncos-zenei antológiákat alkot, amelyben a magyarságunk népművészete mellett – a Szent-István-i gondolat szellemében – teljes természetességgel jelennek meg az adott területen élő nemzetiségek hagyományai is. 

(A borítóképen jelenet látható a Magyar Állami Népi Együttes műsorából. Fotó: MÁNÉ/Dusa Gábor)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.