Nyolc napon át fújják Füreden

Ausztriából, Szlovéniából, Németországból, Hollandiából, Spanyolországból és Mexikóból együttesen harminckét fiatal muzsikus veszt részt a mesterkurzuson.

2021. 08. 17. 19:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kürtzenétől hangos vasárnap óta a balatonfüredi Ferencsik János Zeneiskola és a Református Általános Iskola, amelyek ezúttal a VI. Nemzetközi Kürt Akadémia mesterképzős hallgatói és professzorai tiszteletére nyitották meg korábban a tanévet. Ausztriából, Szlovéniából, Németországból, Hollandiából, Spanyolországból és Mexikóból együttesen harminckét fiatal muzsikus veszt részt azon a mesterkurzuson, amelynek munkáját Zempléni Szabolcs, a Hamburgi Zeneművészeti Főiskola igazgatója a berlini, drezdai, trossingeni, budapesti és pécsi kollégáival közösen irányítja. A kurzuson részt vevő fiataloknak nemcsak a hangszerük mesterfogásait kell elsajátítaniuk, hanem úgynevezett zongorás órákon is részt kell venniük, és természetesen kamarazenélésből is leckét kapnak. Emellett a legkiválóbb „kézművesek” előadásain a fúvóshangszer-készítésbe is betekinthetnek. A Kürt Akadémia  –  amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa programjának egyik „előeseménye”, és a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Jeunesses Musicales Hungary szervezésével jött létre  – augusztus 22-én zárul.

A kürt

A szimfonikus zenekarok egyik nélkülözhetetlen tagja, és a fúvósötösökben is megszólaló, tölcséres fúvókájú rézfúvós hangszer a vadászkürtből alakult ki, és szárny-, tenor- vagy baritonkürtként van jelen a klasszikus zenei együttesekben, és a dixieland bandákból sem hiányozhat. A kürtművészet hazai képviselői közül  a mindmáig  leggyakrabban emlegetett, 2017-ben elhunyt Tarjáni Ferenc hagyta maga után a legmélyebb nyomot.  

(A borítóképen Zempléni Szabolcs, Takács Miklós és Szőke Zoltán kürtművészek láthatók. Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.