Rockzene Bartók Béla nyomdokain

Ingyenes lemezbemutató koncertet ad a Grammy-díjas előadók sorát felvonultató Mandoki Soulmates augusztus 21-én 19 órakor a budapesti Szent István-bazilika előtt. A Németországban élő zenész-producer, Leslie Mandoki új albumát Bartók Béla zenei öröksége ihlette, így igazán különleges zenei élményre számíthat a közönség.

2021. 08. 18. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szeptember 24-én jelenik meg világszerte az Utopia for Realists/Hungarian Pictures című Blue-ray/DVD, emellett a száz perces Bartók-szvit elérhető lesz dupla CD-n és bakelitlemezen – jelentette be Leslie Mandoki, a hétfőn tartott budapesti sajtótájékoztatón. Mint mondta, a koncepció és a zene a pandémia idején született meg. – Elmaradt minden fellépésem és a stúdiómban gondolkodva jött az audiovizuális lemez ötlete, amely a magyar lelket, a Bartók lelket mutatja meg, s azt a sokszínű dallamvilágot, ami a Kárpát-medencét jellemzi – tette hozzá a zenész. A vizuális album a berlini fal leomlásának harmincadik évfordulóján készült koncertfilm felvételeit ötvözi a különböző zenei epizódok lenyűgöző filmes megvalósításával, valamint betekintést nyújt a koncertek és a stúdiómunkák kulisszái mögé is.

Az augusztus 21-i, kétórás koncerten a Bartók tiszteletére írt nagyszabású progresszív rock szvitjét adják elő a Mandoki Soulmatesszel. Az évtizedek óta együtt zenélő világsztárok között a zenekarvezető dobos-énekes mellett színpadra lép Al Di Meola és Mike Stern gitáros, Tony Carey billentyűs, Bill Evans szaxofonos, Randy Brecker és Till Brönner trombitás, valamint Richard Bona basszusgitáros. De fellép Szakcsi Lakatos Béla, valamint Charlie is. Videóbejátszás formájában csatlakozik a koncerthez Ian Anderson, a Jethro Tull fuvolás-énekese, aki a járványügyi korlátozások miatt nem utazhat Budapestre.

A szombati lemezbemutató koncert plakátja

– Huszonhárom téma szerepel a Bartók-szvitben, a 2019-ben megjelent Hungarian Pictures lemeznek a mostani egy hosszabb verziója, ami gyakorlatilag átíveli a zeneszerző egész életművét, és írtam hozzá néhány kiegészítő részt – mutatott rá Leslie Mandoki, aki felidézte, hogy a Magyar Képek (Hungarian Pictures) című korong témáját tizenhat évvel ezelőtt vetette fel neki Jon Lord, a Deep Purple billentyűse és Greg Lake, az Emerson, Lake & Palmer (ELP) énekese, basszusgitárosa. Az ELP formáció volt az, amelyik 1970-ben a rockzene történetében először rögzített lemezre Bartók-feldolgozást, az Allegro Barbarót The Barbarian címmel. A Mandoki Soulmates feldolgozásához ki kellett várni a Bartók-jogok szabaddá válását is, miközben Jon Lord 2012-ben, Greg Lake pedig 2016-ban elhunyt.

A projektben közreműködő Szakcsi Lakatos Béla úgy fogalmazott: Bartók zenéjéért a dzsessz- és rockzenészek is rajonganak világszerte, azonban idehaza sajnos a klasszikus zenészek esetében nem ilyen egyértelmű a helyzet. Ezért nagyszerű, hogy Leslie kicsit populárisabban, világsztárokkal készítette el ezt a lemezt, hiszen ezzel Bartók zenéjét népszerűsíti. A Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész és zeneszerző hozzátette: ha az albumnak köszönhetően csupán ötvenen megnézik Bartók A kékszakállú herceg vára című operáját, már megérte.

Az Utopia for Realists/Hungarian Pictures kiadvány a Sony InsideOut gondozásában jelenik meg világszerte. Az audiovizuális lemez beharangozó videóját ITT tekinthetik meg.

A koncertről további részleteket a Librettó adásából is megtudhatnak.

(A borítóképen Leslie Mandoki a Mandoki Soulmates márciusi online koncertjén látható. Forrás: YouTube)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.