Az a jó népdal, amit te is szeretsz

Legyen az altató, amit a nagymama dúdolt, vagy egy emlékezetes fellépő egy tehetségkutatón, a népdalok mindannyiunk életét megérintették már. A közös éneklés összeköt és felpezsdít, a népzene pedig az egyik legalapvetőbb táncos műfaj, amire bárki meg tud mozdulni. Ezt a közös élményt a Trilla nem megszokott módon hozza közelebb: többféle korosztályhoz, zenei ízléshez szól.

Magyar Nemzet
2021. 09. 02. 10:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy lapunk korábban megírta, szeptember 3–5. között jön a Trilla, a népdal alternatív ünnepe, mely teljesen új szemmel közelít a népzenéhez.

A Trilla missziója, hogy megmutassa: a népdal összeköt, a népzene minden sallang és okoskodás nélkül zsigeri közös emlékünk, amiben a modern kor embere is ugyanúgy magára ismer, mint szüleink, nagyszüleink generációi.

Ezért is közelít a fesztivál zenei koncepciója teljesen új irányból a népzenéhez: etnojazzel, a cappellával, magyar alterrel, klasszikus és modern zenével keveri, olyan fellépőket is színpadra állítva, akik a hagyományt friss szemmel közelítik meg.

A szabadtéri fesztivál line-upja az autentikus népzenétől az etnojazzen át egészen a magyar alterig terjed. A Trillát a nép- és világzenében európai viszonylatban is kiemelkedő Hangvető szervezi Martonvásár Önkormányzatával együttműködve.

Boldog gyerekből boldog felnőtt

„Csak boldog gyermekből lehet boldog felnőtt, s csak ezekből lehet boldog ország” vallotta Kodály Zoltán – és vallja a Trilla is. Ennek megfelelően számos mesekoncerttel várják a gyerekeket a fesztiválon.

A koncertek között és után hagyományőrző gyerekfoglalkozásokkal várja a kicsiket a Kenderkóc, és számos nem hagyományos workshop is várható: Budapesten kívül először debütál a Ledpuppets, amiben fényjátékkal keltik életre a bábokat, a Bélaműhely interaktív foglalkozása, ahol hangkeltő eszközökkel, hangszeres játékokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők, és végül de nem utolsósorban a Bölcs Kavics, melynek célja, hogy kísérletezéssel és közös alkotással élménnyé tegyék a körülöttünk lévő világ megismerését és megértését.

A teljes program és a fellépők listája az alábbiak szerint alakul:

09. 03., péntek:

Kis színpad (Brunszvik-kert): 17.00 Cimbalomduó, 19.30 Borbély-Dresch Quartet

Nagyszínpad (Martonvásár főtér): 16.00 Bazseva zenekar,  18.30 Ötödik Évszak,  21.00 Betyárjáték,  22.30 Moldvai és gyimesi táncház

Családi programok: Egész nap Kenderkóc népi játszóház

09. 04., szombat:

Kis színpad (Brunszvik-kert): 15.00 Enyedi Ági és barátai,  18.30 Dalinda

Nagyszínpad (Martonvásár főtér): 10.30 Klárisok,  12.00 Martonvásári Fúvószenekar,  19.30 Magos,  21.00 Anima Sound System,  22.00 Táncház az Erdőfűvel

Családi programok: Egész nap Kenderkóc népi játszóház,  13.00 Bélaműhely,  20.30 Ledpuppets

09. 05., vasárnap:

Kis színpad (Brunszvik-kert): 10.30 Hangoló gyerekkoncert,  14.00 MASZK Egyesület

Nagyszínpad (Martonvásár főtér): 11.30 Néptáncgála

Családi programok: Egész nap Kenderkóc népi játszóház,  11.30 Bölcs Kavics

A Trilla reklámvideója ITT, Facebook-eseménye pedig ITT érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.