Bélyegen a Kukori és Kotkoda

Idén tovább bővült a Magyar Posta és az MTVA közös kezdeményezésében létrejött Mesehősök-bélyegkollekció. A Süsü, a sárkány mesejáték, majd a Frakk, a macskák réme animációsfilm-sorozat figurái után bélyegre kerülnek a Magyar Televízió egy másik ikonikus mesesorozatának szereplői is. A posta 2019-ben indított Mesehősök-bélyegsorozatának 2021-es kiadásán az 1970-es években megismert és gyorsan népszerűvé vált Kukori és Kotkoda című rajzfilm jól ismert alakjai szerepelnek. A rajzfilm több generáció gyerekkorát kísérte végig.

Magyar Nemzet
Forrás: MTVA2021. 09. 02. 19:08
null
Papp Dniel, az MTVA vezrigazgatja s Hegmann Nemes Sra, a Magyar Posta Zrt. elnke a Kukori s Kotkoda cm alkalmi blyegblokk kibocst nnepsgn Budapesten a La Vida Duna Rendezvnyhzban 2021. szeptember 2-n.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kukori és Kotkoda az első olyan tévémese-sorozat, amely a Magyar Televízió megrendelésére készült. Írója Bálint Ágnes, tervezte és rendezte: Mata János. Az alkotók nem csupán esendőségükben is szerethető figurákat alkottak, hanem ügyeltek arra is, hogy a figurák tojásformákból álljanak össze, mert így a gyerekek is könnyen meg tudják rajzolni. A sorozat ma már jól ismert zenéjét Lovas Ferenc szerezte.

A rajzfilm alapötletét Bálint Ágnes egyik kolléganője adta, aki gyakran panaszkodott arra, hogy a férje nem hajlandó semmilyen házimunka elvégzésére. Így született meg Kukori, aki lustaságával minden epizódban felbosszantja Kotkodát, illetve egyéb bonyodalmakat okoz. A rajzfilmből két széria, összesen 26 epizód készült.  Kotkoda hangját eleinte Psota Irén kölcsönözte, majd Hacser Józsa, Kukori pedig Márkus László hangján szólalt meg.

„Ez a harmadik alkalom, amikor ebben a körben egy újabb örömteli, egyben történelmi eseménynek lehetünk tanúi és részesei. Büszkeség számunkra, hogy emblematikus figuráink ismét bélyegblokkokon köszönnek vissza, annál is inkább, mert a Kukori és Kotkoda volt az első rajzfilmsorozat, amely a  Magyar Televízió megrendelésére készült. A mese szereplői örök érvényű értékeket közvetítenek, mindezt szórakoztató formában, amelyen generációk nőttek fel. Örvendetes, hogy mindez a Toldi animációsfilm-sorozat bemutatásának évében valósulhat meg, amely méltó darabja lesz a rajzfilmgyűjteményünknek, és reményeink szerint hasonlóan kultikus produkcióvá válik majd, akárcsak annak idején a Kukori és Kotkoda. Bízunk benne, hogy nagy becsben tartott alkotásaink velünk maradnak és még sokak számára lesznek jelentőségteljesek. Méltán lehetünk büszkék a közös kincsünkre, amelyeket már bélyeg formájában is megőrzünk a jelennek és a jövőnek” – fogalmazott Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója az ünnepélyes forgalomba bocsátás alkalmából.

A Kukori és Kotkoda sorozat kedvenc szereplőit ábrázoló alkalmi bélyegblokkot szeptember 2-án bocsátotta ki a Magyar Posta, az MTVA-val szoros együttműködésben. Az alkalmi bélyegblokk három címletén a főszereplőket láthatjuk: Kukori és Kotkoda mellett a szomszéd Hápogi, a kacsa szerepel. A blokk keretrajzán megjelenik a baromfiudvar a többi szereplővel: Pulyka és Pulykáné, Kopasznyakú, valamint Szöcske.

Az alkalmi borítékon a rajzfilm jól ismert főcíme látható, az elsőnapi bélyegzőn pedig a két főszereplő: Kukori és Kotkoda található. A bélyegblokk különlegessége a rajta elhelyezett QR-kód, amelyet beolvasva a Mesehősök-bélyegsorozat eddig megjelent bélyegeire, a bemutatott mesékre, illetve alkotóikra vonatkozó információk, érdekességek érhetők el.

„Az utóbbi évek egyik legsikeresebb bélyegsorozata a Mesehősök-sorozat. A bélyegen megjelenített mesék már 30-40 évesek, népszerűségük mégis egyaránt nagy mind a felnőttek és a gyerekek körében is” – mondta Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. elnöke. Hozzátette: „Kukori és Kotkoda meséje a történetek hétköznapisága miatt volt annyira szerethető. Olyan jelenetek, szereplők közti konfliktusokat vagy érzelmeket mutatott be, amelyekkel mindannyian találkozhattunk életünkben. Mindezt roppant szellemesen, bájosan, szerethetően teszi. Szereplői a viták és a történtek ellenére pedig mindig megbocsátanak a másiknak, kitartanak egymás mellett. A Mesehősök bélyegsorozat minden darabja, így ez a mostani is megérinti az embert.”Az egyedi bélyegblokk Weisenburger István grafikusművész tervei alapján készült 50 000 példányban. A bélyeg megvásárolható a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, kijelölt postákon és a www.posta.hu-n.

A bélyegkibocsátás alkalmából a Kukori és Kotkoda-sorozat ismét látható az M2  csatornán és az MTVA Archívumában, az m3.hu oldalon, amelyen kvíz is várja az érdeklődőket.

Borítókép: Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója és Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. elnöke a Kukori és Kotkoda alkalmi bélyegblokk kibocsátóünnepségén. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.