Főszerepben a nemzetközi írók

Szeptember 17-e és 26-a között hatodik alkalommal rendezik meg a PesText fesztivált, amely a világirodalomra és kifejezetten Kelet- és Közép-Európa, valamint a visegrádi négyek irodalmára helyezi a hangsúlyt.

Magyar Nemzet
2021. 09. 09. 15:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizennégy ország tizenhat nyelv és csaknem nyolcvan fellépő, valamint ötven kulturális rendezvény várja a látogatókat a legváltozatosabb fővárosi helyszíneken, többek között a Petőfi Irodalmi Múzeumban, az A38 Hajón, a B32 Galériában és az Ottlik-kertben. 

Nemcsak Budapesten, de három vidéki városban; Balatonfüreden, Szegeden és Vácon is lesznek programok a fesztivál részeként. 

Kollár Árpád szerint a különböző csoportok közötti kommunikáció nem egyszerű. Az idei fesztivál hívószavaként azért választották a „buborékot”, mert a programsorozattal sikerül összehozni egy helyen, egy időben sokféle, soknyelvű alkotót. „A külföldi írók bemutatkozása mellett persze a közönség arra is kíváncsi, hogyan viszonyulnak a magyar művészek a világirodalomhoz. Erre jó példa a fesztivál záróeseménye, ahol Prieger Zsolt és barátai értelmezik újra Bob Dylant” – fogalmazott a fesztiváligazgató. 

A fesztivál fellépője lesz többek között Guzel Jahina tatár származású orosz írónő, Andri Snaer Magnason izlandi író, Jacek Dukaj, aki napjaink legkiemelkedőbb lengyel sci-fi szerője, Elisabetta Gnone olasz írónő, David Schalko osztrák író, Patrick Ness brit-amerikai író, újságíró, előadó és forgatókönyvíró, Afonso Cruz portugál író, animációsfilm-rendező, illusztrátor és zenész, Ingrid Carlberg író és újságíró, valamint Catarina Sobral portugál illusztrátor és író. 

Az Ottlik-kert összművészeti programokkal, installációval, felolvasással, koncertekkel és V4-es szerzőkkel várja a látogatókat. Az A38-on irodalmi programok, koncertek és előadások lesznek. A PesText záró programjaként a Nobel-díjas Bob Dylan líráját hallhatja a közönség az Anima Sound Systemből Prieger Zsolt produceri-rendezői vezetésével és számos énekes, zenész és színész közreműködésével. A PIM-ben kortárs illusztrátorok állítanak ki, valamint a műfordítással és a képregénykiadással kapcsolatos kérdéseket járnak körbe szakértők. A B32 Galéria és Kultúrtérben kiállításokkal, koncertekkel, kötetbemutatókkal és illusztrációs workshopokkal készülnek a gyereknek és a felnőtteknek. 

A részletes program ITT olvasható. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.