Háromnapos Haydneum nyitófesztivál kezdődik Budapesten

Világhírű művészekkel kezdi meg működését a 2021 nyarán megalakult Haydneum – Magyar Régizenei Központ Budapesten. Az október 4. és 6. között rendezett nyitófesztiválon mások mellett Joseph Haydn, Michael Haydn, Carl Maria von Weber és Istvánffy Benedek műveit hallhatja a közönség.

Magyar Nemzet
2021. 09. 23. 19:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Haydneum a régizene értékeinek magyarországi támogatását, valamint a magyar vonatkozású barokk, bécsi klasszikus és kora romantikus repertoár (1630–1830) kutatását, népszerűsítését tűzte ki céljául. Ennek megfelelően a nyitófesztiválon e korszak ismert és felfedezésre váró zeneszerzőivel találkozhat a közönség: az intézmény névadóján, Joseph Haydnon kívül Johann Georg Albrechtsberger, Michael Haydn, Gregor Joseph Werner, Esterházy Pál, Francz Wenzel Zivilhofer, Istvánffy Benedek, Carl Maria von Weber és Johann Nepomuk Hummel művei hangzanak el, némelyikük a XVIII. század óta először.

Az október 4-i nyitókoncerten a Müpa Bartók Béla Hangversenytermében a Haydneum rezidens együttesei, a Vashegyi György karmester vezetésével három évtizede számtalan hiánypótló produkciót bemutató Purcell Kórus és Orfeo Zenekar élén egy világszerte elismert szólistakvartettet hallhatunk, melynek tagjai mindannyian a korszak és a repertoár specialistái: Hélène Guilmette – szoprán, Marianne Beate Kielland – mezzoszoprán, Bernhard Berchtold – tenor és Stephan MacLeod – basszus.

Október 5-én a világhírű francia Les Talens Lyriques a Purcell Kórussal és újabb csodás szólistákkal kiegészülve – Martin Mitterutzner, Grace Durham, Fabien Hyon, Tarjányi Tamás, Christian Immler –, Christophe Rousset vezényletével Werner Jób című oratóriumát mutatja be, továbbá a magyar szoprán, Kovács Ágnes szólójával Haydn Salve Regináját adja elő a Karmelita rendezvényteremben.

A fesztivál legsűrűbb napján, október 6-án három programot is kínálnak a szervezők: 16 órakor a budapesti Egyetemi templomban az új generáció tagjai mutatkoznak be – a korszak zenei világában már otthonosan mozgó fiatal karmester, Szokos Augustin vezette Budapest Bach Consort izgalmas Werner–Esterházy–Zivilhofer–Hummel-műsorát két zeneakadémiai hangverseny követi.

 A Solti teremben 18 órától Bertalan Andrea (fuvola) és Kalló Zsolt (hegedű) szólistákkal kiegészülve a magyar zeneéletben a hazai historikus előadópraxis hőskora, a nyolcvanas évek eleje óta meghatározó szerepet játszó Capella Savaria játszik, 20 órától pedig a Nagyteremben a kiváló magyar tehetség, Berecz Mihály a nemzetközi élvonal képviselőjével, a Freiburgi Barokk Zenekarral lép színpadra.

A lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint a Haydneum által végzett kutatói munka igazi, végső célja a felfedezett művek koncerteken való elhangzása, a magyar és nemzetközi közönséggel való megismertetése, ennek érdekében a jelen fesztivállal valódi pezsgő régizenei élet veszi kezdetét Budapesten, Fertőd-Eszterházán és az ország más városaiban, magyar és vendégművészek részvételével.

(A borítóképen Joseph Haydn bronzszobra a fertődi Esterházy-kastély udvarán. Fotó: MTI/Nyikos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.