Megújult Báthory István emléktáblája Tartuban

Születése napján, 2021. szeptember 27-én avatták fel Báthory István erdélyi fejedelem, lengyel király és litván nagyfejedelem megújult emléktábláját az észtországi Tartu egyetemének falán.

Magyar Nemzet
2021. 09. 27. 18:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eseményen tartott beszédében Schőberl Márton kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy Báthory meghatározó szerepet töltött be Észtország történelmében. Nevéhez fűződik a Tartui Egyetem előzményeként működő jezsuita kollégium megalapítása, valamint városi jogok adományozása Valga városának. 

Báthory emlékét korábban csupán egy észt–lengyel nyelvű tábla őrizte. A tábla megújítását és magyar nyelvű kiegészítését Pusztay János nyelvészprofesszor kezdeményezte, a projekt a Miniszterelnökség támogatásával és az Észtországi Magyarok Munkácsy Mihály Egyesületének közreműködésével valósult meg.

A háromnyelvű tábla nemcsak Báthorynak állít emléket, hanem annak is, hogy az egyetem épületében működött a két világháború között a Tartui Magyar Tudományos Intézet, illetve a magyar és a lengyel lektorátus, valamint a cári időkben mintegy kétezer lengyel diák és tudós számára biztosított tanulási és kutatási lehetőséget. 

Tartu – Veszprém testvérvárosa – kiemelt helyet tölt be a magyar–észt kapcsolatokban, amelyekre idén külön figyelem is irányul, hiszen a két ország száz évvel ezelőtt vette fel egymással a diplomáciai kapcsolatokat. 

A két világháború között a város egyetemén több magyar professzor is segített megalapozni a független Észtország felsőfokú oktatását. Az egyetem a szovjet időszakban sok kárpátaljai magyarnak biztosított továbbtanulási lehetőséget, és évtizedek óta komoly szerepet játszik a két ország közötti kulturális kapcsolatok fejlesztésében.

(A borítóképen a kiegészített Báthory-emléktábla. Forrás: Tartu Postimees)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.