A Duna Televízió vetíti Szikora János Ítélet és kegyelem című filmjét

Október 6-án, szerdán 21:25-től a Duna Televízió vetíti Szikora János Ítélet és kegyelem című filmjét, a főszerepben Gáspár Sándorral és Imre Krisztiánnal. A Sobor Antal művéből készült alkotás díszbemutatója nyáron volt Csákberényben, a történet eredeti helyszínén.

Magyar Nemzet
2021. 10. 04. 21:00
Fotó: Vörösmarty Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt évben rögzített alkotás forgatókönyve Sobor Antal Perelj, Uram! című regényéből és az ugyanezzel címmel a Vörösmarty Színházban bemutatott színdarabból készült. Szikora János, a film rendezője Jancsó Nyikával dolgozott, ami nagy biztonságot jelentett számára. Az operatőr is jó szívvel emlékezett a forgatásra.

A film plakátja      Fotó: Vörösmarty Színház

A tévéjáték az 1848-as szabadságharc leverésének időszakából elevenít fel egy megtörtént epizódot, amikor a Fejér megyei Csákberény maroknyi népét elsőként éri a császári csapatok élén bevonuló Haynau lelki terrorja. Az emberek megfélemlítésének jegyében a falu református lelkészét és katolikus plébánosát egy „őskoncepciós” perben elítélik, és nyilvános kivégzésen agyonlövik. Ennek az áldozatvállalásnak állít emléket a hetvenperces alkotás. 

A forgatás viszontagságairól ITT olvashatnak bővebben.

Alkotók és szereposztás

Forgatókönyvíró: Pataki Éva. Zene: Lavotta János. Operatőr: ifj. Jancsó Miklós. Rendezte: Szikora János. Szereplők: Gáspár Sándor (Szikszai János református lelkész), Hirtling István (Haynau), Imre Krisztián (Mansbarth Antal), Kelemen István (Valkay), Kerkay Rita (Julika), Kuna Károly (Stöckl), Lábodi Ádám  (Förhécz), Sághy Tamás (Hartlieb), Varga Lili (Szikszainé).

Borítókép: Jelenet a tévéjátékból. Fotó: Vörösmarty Színház

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.