Befejeződött a budapesti nemzetközi gitárverseny, amelyen két magyart is díjaztak

A lengyel Andrzej Grygier nyerte a budapesti nemzetközi gitárversenyt, Szigeti Bence vitte el a legjobb magyar versenyző díját, Ádám István pedig közönségdíjat kapott.

Magyar Nemzet
2021. 10. 31. 12:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti nemzetközi gitárfesztivál és -verseny, Magyarország legrangosabb gitáros eseménye szeptemberben vette kezdetét és az október 30-i zárókoncerttel és eredményhirdetéssel ért véget. Idén a jelentős számú nemzetközi résztvevő miatt online rendezték meg az eseményt, így biztosítva a világ bármely pontjáról a részvétel lehetőségét. A mintegy húszezer euró összdíjazású háromfordulós nemzetközi versenyre 29 országból 54 fiatal művész jelentkezett, a döntőben hat művész mérte össze tudását. A továbbjutókról és a végső eredményről rangos nemzetközi zsűri döntött.

A fesztivál zárókoncertjén október 30-án 20 órakor, a verseny eredményhirdetését követően a két balkáni gitárlegenda, a szerb–amerikai Miroslav Tadic és a macedón Vlatko Stefanovski lépett színpadra. 

Az online esemény november 6-án éjfélig jegyvásárlást követően megtekinthető. (https://budapestguitar.com/3-muveszek/miroslav-tadic-gitarmuvesz-szerbia-usa-es-vlatko-stefanovski-gitarmuvesz-macedonia-world-music-koncert/)

Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető egyetemi tanára. a budapesti nemzetközi gitárfesztivál és -verseny alapító-művészeti vezetője, A versenyre a következő országból jelentkeztek fiatal művészek: Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Bosznia-Hercegovina, Brazília, Chile, Costa Rica, Csehország, Dánia, Dél-Korea, Franciaország, Fülöp-Szigetek, Horvátország, Indonézia, Izrael, Japán, Kanada, Kolumbia., Lengyelország, Magyarország, Mexikó, Moldovai Köztársaság, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Oroszország, Svájc, Szerbia, Thaiföld, Ukrajna. Összesen hat magyar versenyzőért szurkolhattunk. 

A rangos zsűri döntése alapján a 2021. évi verseny első díját Andrzej Grygier kapta Lengyelországból, aki 2017 óta a poznani zeneakadémia hallgatója, jelenleg Łukasz Kropaczewski professzor osztályába jár. Számos lengyel ösztöndíj nyertese is; kimagasló művészi eredményeiért a lengyel kulturális és nemzeti örökség minisztériuma 2011–2016 között ösztöndíjjal jutalmazta, továbbá 2013-ban a Fiatal Lengyelország ösztöndíjat is neki ítélték. Andrzej Grygier a budapesti nemzetközi gitárfesztivál versenyének első díjasaként ötezer euró pénzdíjat, valamint egy Sakurai Special mestergitárt nyert (ötezer euró értékben), továbbá számos koncertmeghívást és egyéb értékes szakmai tárgyi díjakat, amely a verseny első díjasát illeti meg. A döntő műsora itt érhető el: https://youtu.be/xdgU5kvMcw8.

A fődíjas muzsikus. Fotó: Budapesti nemzetközi gitárverseny

A második díjat Luis Guevara nyerte Chiléből. A fiatal művész 2500 euró pénzdíjat, valamint egy Gulyás László által készített koncertgitárt nyert (2500 euró értékben) és további szakmai tárgyi díjakat. Luis Guevara döntős koncertje itt nézhető vissza: https://youtu.be/3qvidxgdAPI.

A  második helyezett. Forrás: Budapesti nemzetközi gitárverseny

A harmadik díjat a lengyel Marcin Kuzniar kapta a nemzetközi zsűri döntése alapján. Őt 1500 eurós pénzdíjjal, valamint értékes szakmai tárgyi díjakkal ismerték el. A fiatal művész döntős előadása itt nézhető meg: https://youtu.be/W4z4Pxwf_ZY.

A harmadik helyezett. Forrás: Budapesti nemzetközi gitárverseny

A zsűri döntése alapján a legjobb magyar versenyző Szigeti Bence, a Zeneakadémia hallgatója lett, ő 500 euró pénzdíjat kapott, valamint értékes szakmai tárgyi díjakat. Szigeti Bence játékát itt nézhetik vissza: https://youtu.be/EBfUDakoIps.

Szigeti Bence Fotó: Rákos Ildikó

Október 29-én éjfélig lehetett szavazni az online térben a közönségdíjas művészre, a közönség Ádám Istvánt, a Zeneakadémia hallgatóját ítélte legjobbnak. Ádám István játékát itt nézhetik vissza: https://youtu.be/YHu15mbFxuQ.

 

Ádám István. Forrás: Budapesti nemzetközi gitárverseny

A Budapestguitar.com oldalon az összes résztvevő versenyző videói visszanézhetők. Ugyanitt a zárókoncert november 6-ig teljes egészében visszanézhető. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.