Holnap kezdődik a Határtalan táncfőváros fesztivál

Határon túli hivatásos néptáncegyüttesek lépnek fel október 7. és 10. között a Hagyományok Háza színpadán. Összesen nyolc együttes mutatja be tudását, emellett a közönség koncertet hallgathat, de szakmai programok, valamint táncház is várja az érdeklődőket.

Magyar Nemzet
2021. 10. 06. 14:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Időről időre lehetőséget kapnak budapesti bemutatkozásra a határon túli együttesek, a Határtalan táncfőváros fesztivál négy napja alatt a közönség a legújabb előadásokat láthatja. Ám az esemény nemcsak a külhoni műhelyekben folyó munka legfrissebb színpadi eredményeit tárja elénk, hanem a kísérőprogramoknak, (koncert és táncház) köszönhetően valós képet nyújt a Kárpát-medence-szerte működő néptáncegyüttesek helyzetéről és elért eredményeiről – közölte lapunkkal a Hagyományok Háza.

Mint írják, a Határtalan táncfőváros fesztivált holnap este 18 órakor a Nagyvárad Táncegyüttes Katonaének című produkciója nyitja meg. Az előadás a világot rengető események mellett eltörpülő egyéni sorstragédiákról regél, amelyeket Bartók Béla és Kodály Zoltán katonadal-gyűjtéseiből merítve elevenítenek meg. Őket követi a jubiláló Magyar Állami Népi Együttes 70 év színei című összeállítása, majd a vajdasági Fokos zenekar és a kárpátaljai Sodró együttes táncháza zárja a napot.

Pénteken a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Ékes Gyergyó műsora a táncfolklorisztikailag kevésbé ismert Gyergyói-medence tánc- és zenekultúrájába enged betekintést, majd az Ifjú Szívek Táncszínház Autentika – Saját anyag elnevezésű fellépése a Szlovákia területén élő nemzetiségek tánchagyományairól kínál átfogó képet. Szombaton a Maros Művészegyüttes – Valaki jár a fák hegyén, Kányádi Sándor verse ihlette bemutatóját nézheti meg a közönség. Este 20 órától pedig a Háromszék Táncegyüttes a Tiszta című előadásával lép színpadra, a tartalom itt a „tiszta” jelzőn alapszik, amely kapcsolódhat forráshoz vagy akár tánchoz is.

A vasárnapi matinén az Udvarhely Néptáncműhely a Világszép Nádszálkisasszony mese-összeállítással kedveskedik kicsiknek és nagyoknak, este pedig a Rendek között, vonók mögött – Népzenészsorsok című koncert teszi fel a költői kérdést: mit jelent ma a népzene, milyen is napjainkban a népzenészek sorsa? A négynapos műsorfolyamot a Bekecs Néptáncszínház Keresztúton című műsora zárja. Az alkotók e produkcióval a bukovinai székelyek előtt tisztelegnek, akik a vérzivataros időkben az egész magyarságnak példát mutattak kitartásból, emberségből.

A fesztivál részletes programját itt olvashatják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.