Pécsett életre kelt a Magányos cédrus

A koronavírus miatt őszre halasztott Zsolnay Fényfesztivál minden nehezítő körülmény ellenére elsöprő sikert aratott, és több tízezer látogatónak nyújtott feledhetetlen élményt szeptember 30. és október 3. között. A Zsolnay Light Art Nemzetközi Fényfestőversenyen német győzelem született.

Magyar Nemzet
2021. 10. 03. 23:00
Forrás: Zsolnay Örökségkezelő
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az V. Zsolnay Fényfesztivál az ország első és egyetlen fényfesztiváljaként több mint 150 programmal várta az érdeklődőket. A látogatók a fényprodukciók mellett részt vehettek újcirkuszi, utcaszínházi, zenés és fényszakmai programokon. 

Led-show                                            Fotó: Zsolnay Örökségkezelő

Vasárnap este hirdették ki a Zsolnay Light Art Nemzetközi Fényfestőverseny győzteseit. A döntőbe jutott 10 versenyző a Székesegyház homlokzatát keltette életre háromdimenziós fényfestéssel. Az öttagú nemzetközi zsűri döntése alapján a német Ruestungsschmie.de: Colors of noise című alkotása lett az első helyezett. A fényművész csoport 5.000 euro pénzdíjazásban részesül, emellett meghívást kapott a világ legjobbjaiból álló „Győztesek Ligájára”, az iMapp Bukarest fényfestőversenyre.
A közönségdíjas a magyar Fluid című csapat lett a Source című alkotással, így ők a következő Zsolnay Fényfesztiválon önálló fényinstallációval mutatkozhatnak be.

Fényfestés a Dzsámin       Fotó: Zsolnay Örökségkezelő

A fényfestőverseny mellett hatalmas sikert aratott a Fény Útja 23 állomása, ahol más-más fényinstallációkat láthatott a közönség. 

A Fény Útja     Fotó: Zsolnay Örökségkezelő

A gyerekek fényjátszótéren csúszdázhattak, sokan sétáltak a fényszőnyegen, de az egyik legkülönlegesebb alkotás az „életre kelthető” Csontváry-alkotás volt, ahol a látogatók szelet keltve megmozdíthatták a Magányos cédrust.

Borítókép: a Magányos cédrust „életre kelti” egy látogató. Forrás: Facebook

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.