időjárás 1°C Miklós 2021. December 6.
logo

Történelem és mindennapok vidéken

Tóth Ida
2021.10.21. 09:45
Történelem és mindennapok vidéken

Sokat tudunk az ’56-os forradalom budapesti eseményeiről, de ismerjük-e a vidéken lezajlott eseményeket? A forradalom időszakának falusi történéseit eleveníti fel a szentendrei skanzen a nemzeti ünnep hétvégéjén. Ismeretterjesztő előadások és kézműves-foglalkozások is várják a látogatókat.

Az ötvenes évek ruháiba öltözött színészek történelmi jeleneteket mutatnak be autentikus környezetben: a skanzen faddi házánál teherautó áll, élelmiszert és ruhát gyűjtenek a budapesti forradalmároknak, Ásványrárón a mosonmagyaróvári vérengzés egyik falubeli áldozatának halála rázza fel a települést. A forradalom leverése után a kisalföldi Jánossomorján keresztül egy szál bőrönddel menekülnek a határ felé forradalmárok és a Nyugaton jobb életben reménykedők.

Élelmiszert és ruhát gyűjtenek a budapesti forradalmároknak   Fotó: Skanzen

A múzeum portáin az adott falu történetéhez kapcsolódnak a jelenetek, majd ismeretterjesztő előadások árnyalják a korszakról kialakult elképzeléseket. Bringatúra várja az érdeklődőket és kézműveskedés is, lehet rongybabát varrni, svájcisapkát, légtornászt vagy krumplipuskát készíteni. A rendezvény ideje alatt a Határtalan skanzen tematikus évhez kapcsolódó helyszínek és kiállítások is látogathatók.

A programok a nemzeti ünnepen, október 23-án ingyenesen, 24-én normál múzeumi belépővel látogathatók.

További részletek ITT találhatók.

Borítókép: Színészek keltik életre 1956 eseményeit. Fotó: Szentendrei skanzen