Történelem és mindennapok vidéken

A forradalom időszakának falusi történéseit eleveníti fel a szentendrei skanzen a nemzeti ünnep hétvégéjén.

2021. 10. 21. 9:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokat tudunk az ’56-os forradalom budapesti eseményeiről, de ismerjük-e a vidéken lezajlott eseményeket? A forradalom időszakának falusi történéseit eleveníti fel a szentendrei skanzen a nemzeti ünnep hétvégéjén. Ismeretterjesztő előadások és kézműves-foglalkozások is várják a látogatókat.

Az ötvenes évek ruháiba öltözött színészek történelmi jeleneteket mutatnak be autentikus környezetben: a skanzen faddi házánál teherautó áll, élelmiszert és ruhát gyűjtenek a budapesti forradalmároknak, Ásványrárón a mosonmagyaróvári vérengzés egyik falubeli áldozatának halála rázza fel a települést. A forradalom leverése után a kisalföldi Jánossomorján keresztül egy szál bőrönddel menekülnek a határ felé forradalmárok és a Nyugaton jobb életben reménykedők.

Élelmiszert és ruhát gyűjtenek a budapesti forradalmároknak   Fotó: Skanzen

A múzeum portáin az adott falu történetéhez kapcsolódnak a jelenetek, majd ismeretterjesztő előadások árnyalják a korszakról kialakult elképzeléseket. Bringatúra várja az érdeklődőket és kézműveskedés is, lehet rongybabát varrni, svájcisapkát, légtornászt vagy krumplipuskát készíteni. A rendezvény ideje alatt a Határtalan skanzen tematikus évhez kapcsolódó helyszínek és kiállítások is látogathatók.

A programok a nemzeti ünnepen, október 23-án ingyenesen, 24-én normál múzeumi belépővel látogathatók.

További részletek ITT találhatók.

Borítókép: Színészek keltik életre 1956 eseményeit. Fotó: Szentendrei skanzen

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.