Budapesten lép fel a Wrocław Baroque Ensemble

Két koncerttel emlékezik a lengyel függetlenség visszaszerzésére a Lengyel Köztársaság nagykövetsége és a budapesti Lengyel Intézet.

Magyar Nemzet
2021. 11. 02. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százhuszonhárom évnyi felosztottság után, 1918. november 11-én nyerte vissza függetlenségét Lengyelország. Ezen a napon nevezték ki Józef Piłsudskit a lengyel fegyveres erők főparancsnokává, két nappal később pedig deklarálták a független lengyel állam, az első Lengyel Köztársaság létrejöttét. Az újjászületett és független Lengyel Köztársaság visszakerült a világ térképére.

A Lengyel Köztársaság kikiáltása       Fotó: Lengyel Intézet

Öt nemzedék harcolt a felkelésekben, tartotta életben a lengyelség szellemét, állt ellen a németesítésnek és az oroszosításnak, míg végül Lengyelország visszaszerezte önálló államiságát. 

November 11-én erről emlékeznek meg évről évre Lengyelországban, a legnagyobb lengyel nemzeti ünnep, a lengyel függetlenség napján.

Ebből az alkalomból a Lengyel Köztársaság nagykövetsége és a budapesti Lengyel Intézet két koncerttel ünnepel.

A tehetséges zenész és érzékeny politikus J. M. K. Poniatowski herceg elfeledett F-dúr miséjét a Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánián november 7-én, 17 órakor adja elő a Lwówi Nemzeti Filharmónia Zenekara és a Galíciai Kamarakórus. Karmester: Sebastian Perłowski. Az ingyenes lemezbemutató hangverseny a Lengyel Kultúra Promóciós Intézetének szervezésében valósul meg. Bővebb információk ITT találhatók.

A Wrocław Baroque Ensemble, Lengyelország egyik leghíresebb, historikus hangszereken játszó együttesének Az I. Lengyel Köztársaság muzsikája című előadása a Zeneakadémia Solti-termében lesz november 11-én, 19 órakor. Részletes program és jegyinformációk ITT olvashatók.

Borítókép: Wrocław Baroque Ensemble. Forrás: Lengyel Intézet

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.