Lásd, mit mível a szerelem – Kobzos Kiss Tamásra emlékeznek

A koncerten középkori török és magyar dallamok hallhatók a hódoltságkori török védmű romjai között.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Facebook2021. 11. 24. 14:29
Forrás: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Yunus Emre Intézettel közösen szervezett koncerten középkori török és magyar dallamok hallhatók a hódoltságkori török védmű, az Aranybástya romjai között – olvasható a Batthyány Lajos Alapítvány Facebook-oldalán.

Az alapítvány kulturális programsorozata, a BLA|kult keretében zajló rendezvény, az UNESCO Yunus Emre-emlékévhez kapcsolódva emlékezik meg a török misztikus költő halálának 700. évfordulójáról.

Yunus Emre énekeit Magyarországon elsőként Kobzos Kiss Tamás és török barátja, Erdal Salikoglu adta elő 1991-ben,

éppen harminc éve, és közös munkásságuk során sokszor műsorra tűzték műveit. 2008-ban közös CD-t készítettek török és magyar nyelven.

A koncerten nemcsak Yunus Emre művei hangzanak el, hanem a középkori trubadúrok és vágánsok énekei is.

Szerelemről, misztikus elmélyedésről, a világ visszásságairól és örömeiről szóltak a versek a Földközi-tenger két partján, ma is egyetemes üzenettel.

Yunus Emre szobra Isztambulban. Fotó: Wikipédia

A koncert vendége Miqueu Montanaro (Provence), Kobzos Kiss Tamás másik legendás zenésztársa, aki az okszitán népzene és régi dallamok apostola, zeneszerző – egy igazi mai trubadúr, ahogyan Erdal Salikoglu egy igazi mai ásik

– áll a közleményben.

Az emlékkoncerten Erdal Salikoglu (ének, baglama) és Miqueu Montanaro (ének, furulyák, fuvolák, ney, dob) mellett Csörsz Rumen István (ének, koboz, ud, tekerőlant) és Guessous Mesi (ének, baglama) lép fel.

Borítókép: Kobzos Kiss Tamás a Magyar Művészeti Akadémia jótékonysági estjén 2015 júniusában (Fotó: YouTube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.