A legszebb karácsonyi dalok csendülnek fel a Danubia Zenekar új lemezén

Különleges albumot készített az ünnepekre az Óbudai Danubia Zenekar. Az Aranyszárnyú angyal című lemezen a legismertebb karácsonyi dallamok, egyházi énekek, magyar népdalok, angol és német tradicionális dalok hangzanak el Ott Rezső zeneszerző átdolgozásában. A zenekar az albumból befolyó összeget Közös hang elnevezésű projektjére fordítja, amelyben együtt zenélnek a Máltai Szimfónia Programban részt vevő nehéz sorsú gyerekekkel.

Magyar Nemzet
2021. 12. 15. 20:14
null
Fotó: posztos janos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Danubia Zenekartól és Hámori Máté karmestertől már megszokhattuk, hogy kortárssá teszik a régit, modernné a hagyományost, s minderre az együttes legújabb, a Fonó kiadásában megjelent Aranyszárnyú angyal című lemeze is jó példa. Hámori Máté az album kapcsán felidézte:

A karácsonyeste fénypontja számomra az a pillanat volt kiskoromtól fogva, amikor körbeálltuk a fát, és közösen elénekeltük a klasszikus csokrot: Pásztorok, pásztorok; Mennyből az angyal; A kis Jézus megszületett – és ami még csak eszünkbe jutott. Gyerekként azt jelentette a közös éneklés, hogy már csak pillanatok választanak el a várva várt ajándéktól, felnőttként pedig egyre inkább a béke, az összetartozás és az együttlét élményét adta ez a kihagyhatatlan pár perc.

A karmester szerint ezek a dalok – bár évente talán csak egyszer hangoznak el – olyan fontos részei az identitásunknak, és nem túlzás azt állítani, az örökségünknek, hogy muszáj méltó köntösben megörökíteni őket unokáink számára. Erre tesznek kísérletet Ott Rezső lenyűgöző átdolgozásaival: megőrizni és újraéleszteni ezt a csodás hagyományt, a közös karácsonyi éneklés varázslatát.

A lemezre tizenhat ének került fel, köztük a Mennyből az angyal, a Pásztorok, keljünk fel, a Kiskarácsony, nagykarácsony és a címadó Aranyszárnyú angyal. Olyan dalok ezek, amelyek mindenki számára ismertek, összekötnek különböző korosztályokat, társadalmi csoportokat, vidéken vagy városokban élő embereket. Halljuk, hallgatjuk őket templomban, bevásárlóközpontban, iskolában – velünk vannak.

Ott Rezső először 2015-ben készített egyedi átdolgozásokat a Danubia Zenekarnak karácsonyi dalokból, azóta minden évben egy-két dallal, dalcsokorral gazdagodott ez a gyűjtemény, így állt végül össze a CD-re felkerült zenei anyag, kiegészülve öt teljesen új énekkel. Ott Rezső a lemez létrejöttéről így fogalmazott:

Célom minden egyes darabnál az volt, hogy a hallgatókhoz is eljusson az a szeretet, mely az én ujjamat is vezérelte, amikor ezeket a dalokat papírra vetettem.A felvétel 2021 júliusában készült a Zeneakadémia Nagytermében a Nemzeti Énekkar közreműködésével. A karácsonyi lemez megrendelhető a zenekarnál ezen a linken és a Fonó webboltjában.

Borítókép: Az Óbudai Danubia Zenekar (Fotó: Posztós János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.