A nyolcvanéves Tordai Teri kapta az Arany Medál-életműdíjat

Tordai Teri, Gubás Gabi, Gombó Viola Lotti és Molnár Áron színművészek, Tisza Kata író, valamint Herendi Gábor filmrendező vehette át a közönség által odaítélt 13. Arany Medál-díjakat, amelyeket hétfőn adtak át a budapesti Bethlen Téri Színházban. 

Magyar Nemzet
2021. 12. 13. 21:30
Tordai Teri, színművész az Arany Medál-életműdíjat vette át a 13. Arany Medál-díjkiosztón, a Bethlen Téri Színházban, december 13-án Fotó: Hatházi Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A december 28-án a 80. születésnapját ünneplő Tordai Teri, az Újszínház Kossuth-díjas színművésze vehette át az Arany Medál-életműdíjat, amelyet pályatársa, a korábban az év színésznőjének járó Arany Medállal kitüntetett Halász Judit Kossuth-díjas színművész adott át neki. Halász szerint Tordai Teri nem öregszik, mert az öregedés az érdeklődés elvesztésével kezdődik, pályatársa viszont világra nyitott ember maradt. Emlékeztetett: Tordai idén is több filmet forgatott, számtalan előadásban látható, és főállású nagymama is. Mint ismeretes, Tordai A Kittenberger – Az utolsó vadászat és a Magyar Passió című játékfilmjei után forgatta le az Oscar-díjas Deák Kristóf Az unoka című szatíráját, amely 2022 januárjában kerül mozikba. Húsz éve az Új Színház tagja, ahol hét különböző darabban lép színpadra ebben az évadban.

Az életműdíjas arról beszélt köszönőbeszédében, hogy nem szabad megsértődni a művészi pályán, és hinni kell az alkotói energiákban. A színházcsinálókat arra bátorította, hogy kortól, életkortól, foglalkozástól függően gondolkodjanak közösen a művészeti projektek létrehozásán. Beszédében a fiatal generációkról is elismerően szólt, díjazott-társai mellett Orbán Bori sanzonénekesnőt, a díjátadó fellépőjét is dicsérte. 

Tordai Teri és Halász Judit színművészek a 13. Arany Medál-díjkiosztón.          Fotó: Hatházi Tamás

Bereményi Géza Kossuth-díjas író, rendező ugyancsak a színpadi alkotóenergiákat említette, amikor Gubás Gabi Jászai Mari-díjas színművészt méltatta, akinek – Gáspárfalvi Dorka színművésszel közösen – az év színésznőjének járó Arany Medál-díjat adta át. – Természetesen a nézőtérről ismertem őt meg elsősorban, például az üres nézőtéri próbákon. Vele kapcsolatban egyetlenegyet emeltem ki magamnak, most akkor hadd mondjam itt el: egyik alkalommal arra gondoltam, hogy mi lehet az, ami a legjobban viszi őt. Úgy hívtam hirtelenjében, hogy odaadás. De nem akármilyen odaadásról van szó. Nem csak a szerepnek adja oda magát. Meg a munkának, a közönségnek. Többről van szó – fogalmazott. A Thália Színház korábbi igazgatója azzal zárta a gondolatait, hogy Gubás Gabi olyan lelkiismeretes és szívós alkotó, akire akár várat lehetne építeni. 

Az év színészének járó Arany Medál-díjat Molnár Áron színművész kapta. A közönség díjazta Herendi Gábor rendezőt is, aki az év filmrendezője lett. A két művész elsődlegesen a Toxikoma című közös filmjüket méltatta, amely a ElkXrtuk című játékfilm után a 2021-es év második legnézettebb hazai mozifilmjének számít. Az év írójának kitüntetését Tisza Kata író vehette át, akinek az Egyedül című új könyve hónapok óta vezeti az eladási listákat. Az év legígéretesebb fiatal tehetségének járó Arany Medál-díjat Gombó Viola Lotti pályakezdő színművész vihette haza.

A Navarrai Mészáros Márton újságíró, szerkesztő által létrehozott Arany Medál-díjat most először adták át egyedi tervezésű díjként: Szeredi Sára üvegtervező munkáit pályázat útján választották ki. 

Borítókép: Tordai Teri színművész az Arany Medál-életműdíjat vette át a 13. Arany Medál-díjkiosztón, a Bethlen Téri Színházban (Fotó: Hatházi Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.