A márciusi ifjakról és vízilabdabajnokainkról is film készül

Indulhat a gyártása annak a nagyszabású történelmi kalandfilmnek, amely 1848. március 15. történéseit mutatja be, illetve a háromszoros olimpiai bajnok magyar férfi-vízilabdaválogatott legnagyobb sikereit felvonultató dokumentumfilmnek is.

Magyar Nemzet
2022. 01. 26. 14:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most vagy soha! Ez lesz a címe a Lóth Balázs rendezésében, Kis-Szabó Márk, Rákay Philip és Szente Vajk forgatókönyvéből készülő filmnek, amely Petőfi Sándor és a márciusi ifjak történetét meséli el, méghozzá minden idők leglátványosabb formájában, ami a hazai filmgyártást illeti.

A filmre négy és fél milliárd forint támogatást szavazott meg a Nemzeti Filmintézet filmszakmai döntőbizottsága. Ebből kétmilliárd forintot egyedi kormányhatározat alapján Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulójához kapcsolódóan kapnak a készítők. 

A film producerei Fülöp Péter, Csincsi Zoltán, Kriskó László és Rákay Philip, operatőre Dobos Tamás. 

A forgatás a tervek szerint áprilisban kezdődik, és százhat napig tart majd több ezer statiszta és majdnem kétszáz megszólaló szereplő közreműködésével. 

Izgalmas kihívás, hogy Pest-Buda 1848-as képét megteremtsék. Láthatóak lesznek a forradalom és szabadságharc legendás helyei; a Pilvax kávéház, a Landerer nyomda és a korabeli Nemzeti Múzeum, de megjelennek korhű piacok, vásárok, terek, mellékutcák.

 A többfunkciós, grandiózus díszletkomplexumot a Nemzeti Filmintézet fóti filmgyártó bázisán építik fel. 

Archív felvételek és eddig nem látott beszélgetések, visszaemlékezések is bekerülnek az Egy, két, há’… Hajrá, magyarok! munkacímen készülő egészestés dokumentumfilmbe, amely a háromszoros olimpiai bajnok magyar férfi-vízilabdacsapatot mutatja be a játékosok szemszögéből, saját történetekkel tűzdelve. 

A film a tehetségre, csapatmunkára, alázatra és szeretetre épülő szellemiségre helyezi a hangsúlyt, amely a válogatottat jellemezte. A Nemzeti Filmintézet 585,4 millió forint támogatást szavazott meg az elkészülésére. 

Mindkét alkotás várhatóan 2023-ra kerül a mozikba. 

Borítókép: A vízilabda-aranycsapat a harmadik olimpiai aranyérem megszerzésekor (Forrás: Nemzeti Sport)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.