Erős, dinamikus, ősmagyar

Szabó Attila, ifjabb Mlinár Pál és Lovas Gábor Fehérlófia című mesejátékát mutatták be Békéscsabán a Jókai Színház és a Viharsarok Táncszínház közös produkciójaként – közölte a békési teátrum. Igyekeztek úgy színre vinni, hogy minden korosztály találjon benne értéket.

Magyar Nemzet
2022. 01. 10. 14:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fehérlófia egy Arany László által írt, különféle mesei elemeket ötvöző, mindenki által ismert történet, amit Jankovics Marcell animációs filmje tett klasszikussá. A történet alapján a mesedarabot Szabó Attila írta színpadra, a zenéjét Lovas Gábor szerezte.

Mint írják, ifjabb Mlinár Pál rendezőként, táncosként és koreográfusként is jegyzi a Fehérlófiát.

– Sokan ősmagyar mondaként tekintenek rá, amiben van némi igazság. Nagyon izgalmas volt, amikor megkaptuk a színpadra alkalmazás feladatát, mert hozzánk a néptánc áll a legközelebb és ez a táncanyag igencsak passzol a történethez, hiszen a néptánc erős, dinamikus és benne van az ősiség is. A táncos megjelenést a három színtérben játszódó történet határozta meg. A három színtér, az égi világ, az alvilág és a földi lét – fogalmazott a rendező.

Bár ez egy mesedarab, az alkotók igyekeztek úgy megalkotni, hogy minél több korosztály találjon benne érdekes mondanivalót. Vannak olyan jelenetek, amelyek a legkisebbeket varázsolhatják el és vannak olyan táncos, dinamikus részek, amelyek szórakoztatóbbak és a kisiskolások számára lehetnek kedvesebbek. Olyan részek is megtalálhatók a táncjátékban, amelyek mélyebb tartalmúak és az ifjúsági vagy éppen a felnőtt korosztályt célozzák meg.

Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója is megszólalt a bemutató kapcsán.

– A Fehérlófia bemutatója után a teátrum bérletesei láthatják a darabot közel egy héten keresztül dupla előadásokkal, majd a szentesi Tóth József Színházban is színre viszik. Emellett nagy esély van rá, hogy nyáron a Szarvasi Vízi Színházban is látható lesz az előadás – mondta az igazgató.

Az igazgató arról is beszélt, hogy a Békéscsabai Jókai Színházban folytatódik a Lázár Ervin-program, amelyhez a teátrum a gyermekelőadásaival csatlakozott.

– Nemcsak Békés, hanem Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád és Hajdú-Bihar megyéből is érkeznek diákok az előadásokra. Ez egy nagyszerű kezdeményezés, hiszen a programnak az a célja, hogy az első osztálytól a nyolcadikig az ország összes iskolás gyereke eljusson az előadó-művészet különböző helyeire, például táncszínházba, színházba, cirkuszba vagy éppen balettelőadásra – méltatta a programot Seregi Zoltán.

Borítókép: Jelenet az előadásból (Fotó: Békéscsabai Jókai Színház)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.