Japán filmdömping mától két héten át a nappalinkban

Online rendezik meg a Japán Filmfesztivált február 14. és 27. között, így otthonunk kényelméből, ingyenesen nézhetünk japán filmeket eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal. Az idei kínálatban szerepel többek között Kuroszava Akira A vihar kapujában című klasszikusa, a díjnyertes Awake című kortárs alkotás és Nisikava Miva Szabad levegőn című filmje is. Emellett több rajzfilm, valamint előadások és interjúk színesítik a programot.

Magyar Nemzet
2022. 02. 14. 21:25
Fotó: Japán filmfesztivál
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsz japán filmet hoz el Magyarországra az online Japán Filmfesztivál, köztük Japán egyik legígéretesebb női rendezője, Nisikava Miva a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált és számos nemzetközi fesztiváldíjat nyert Szabad levegőn című filmjét, amelyben Mikami, a volt jakuzatag, tizenhárom év után szabadul a börtönből. Szeretne tiszta lappal indítani, de vajon képes lesz-e megvetni a lábát a társadalomban? Az alkotás főszerepében az egyik leghíresebb japán színészt, Jakuso Kódzsit láthatjuk.

A Mio szakácskönyve című film az Edo-korban (XVII–XIX. század) játszódik. Az izgalmas történeten túl a filmkockákon megjelenő aprólékosan elkészített ételek e korszak esszenciáját jelenítik meg. Míg a Japánban óriási sikert aratott Az úszó vár lenyűgöző történelmi film azokról, akik bölcsességükkel, bátorságukkal és népük iránti szeretetükkel felfegyverkezve szamurájként kiállnak méltóságukért.

A Mio szakácskönyve az Edo-korban játszódik        Fotó: Japán Filmfesztivál

A díjnyertes Awake igaz történet ihlette coming-of-age film, mely messze többről szól, mint egy mesterséges intelligencia és egy ember között folyó izgalmas sakkjátszmáról, a fesztiválkedvenc Arisztokraták pedig elgondolkodtató dráma a mai japán nők életéről. A Médium című spirituális és humanista dráma a halál feldolgozását és a gyásszal való megküzdést jeleníti meg, míg A boldogság kenyere című szívet melengető film arról szól, hogy egy fiatal pár kávézót nyit. A férj kenyeret süt, a feleség kávét főz és szezonális ételeket készít. A finom étkek meggyógyítják a sebzett lelkeket.

 A  boldogság kenyere című film fiatal házaspárja        Fotó: Japán Filmfesztivál

Kuroszava Akira A vihar kapujában című klasszikusa is látható lesz. Február 19-én délelőtt fél tizenegykor A szumó útja – Akik a szamurájok nyomdokába léptek című dokumentumfilm apropóján Tóth Attila volt szumóbirkózóval Máté Zoltán japanológus beszélget az online térben.

Az Ozland – Varázslat a mosolyfakasztásra című vígjáték egy vidámparkban játszódó szenvedélyes fejlődéstörténet. A Maszkos kórterem című feszült tempójú thriller egy kórház hátborzongató falai között játszódó pszichológiai csatát bont ki. Az Eve idő című megható animációban felmerül a kérdés, hogy van-e lelkük a robotoknak, míg a világ legnagyobb fesztiváljain nagy sikerrel bemutatott Fordított Patema című formabontó, egész estés animációban a dolgok az „égbe esnek” és a „földről szállnak”.

A fesztivál honlapján elérhető mind a húsz alkotás, melyeket a lejátszás gomb megnyomását követően negyvennyolc órán keresztül akár többször is újranézhetnek, választható magyar vagy angol felirattal.

Borítókép: Jelenet Kuroszava Akira A vihar kapujában című filmjéből (Fotó: Japán Filmfesztivál)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.