„Addig élek, amíg élek, amíg bennem zeng a lélek”

Bodza Klára Martin György-díjas népi énektanár, dalénekes márciusban ünnepelte nyolcvanadik születésnapját. A Hagyományok Háza koncerttel tiszteleg a művész-pedagógus gazdag életpályája előtt.

Magyar Nemzet
2022. 03. 20. 13:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ünnepi koncerttel köszönti március 27-én a Hagyományok Háza és a népzenei szakma Bodza Klárát nyolcvanadik születésnapján. Sokszínű és sokrétű pályafutásának két csomópontja az előadó-művészet és a népi énekoktatás. Előadóként a népzene és a régi zene birodalmát egyaránt bejárta. A népi énekoktatás területén munkássága iskolateremtő, a művészetoktatás valamennyi szintjén tanított. A Hagyományok Háza képzésein tudását, módszertani ismereteit az énektanári szakma képviselőivel is megosztotta. Az öt kötetes Magyar népi énekiskola című munkája, melyet Paksa Katalinnal és Vakler Annával közösen állított össze, a népi énekoktatás kulcsfontosságú műve, melyet sok százan forgattak ez idáig haszonnal. Életpályáját számos kitüntetéssel jutalmazták. Az ünnepelt lelkesen várja a jeles eseményt:

Nagyon nagy szeretettel és lelkiismeretesen készülök, hál’ Istennek, úgy tűnik, még hangilag »jó karban vagyok«. A Kallós Zoltán kedves dalában elmondottak rám is tökéletesen igazak: »Addig élek, amíg élek, amíg bennem zeng a lélek«.

Bodza Klára (balról a második) tanítványaival 1990-ben            Fotó: Hagyományok Háza

Bodza Klára – aki az esten maga is fellép – úgy érzi a jubileumi koncert jó alkalom élete munkájának összefoglalására. Gazdag életpályáján a népzene mellett a régi zenében is elmélyedhetett férjének, néhai Czidra Lászlónak – a középkori reneszánsz, barokk korszak mesterének – köszönhetően. Nagyon sokat szerepelt vele együtt sárospataki diákdalokkal, virágénekekkel az általa vezetett Camerata Hungarica együttes koncertjein. Bodza Klára számos helyen tanított, pedagógiai munkásságára a koronát a Zeneakadémia népzene tanszékén eltöltött fél évtized tette fel.

– Generációkat neveltem fel, számos országosan ismert tanítványra lehetek büszke, mint Navratil Andrea, Szalóki Ági, Majorosi Mariann. Amikor őket hallgatom, boldogság tölt el. Olyanok, mint a virágok, átadtam nekik tudásomat, kinyíltak, s lehet bennük gyönyörködni

– emelte ki az ünnepelt. 

A koncerten bemutatják Bodza Klára önéletrajzi ihletésű kötetét Lélekzengő címmel.


A művésszel a Dankó Rádió március 25-ei Derűs napot című műsorában Hajdú Tibor beszélget. A Hajnali, a közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora – Éri Márton szerkesztésében – a március 21-ei hetet Bodza Klára életművének szenteli.

További információk ITT megtalálhatók. 

Borítókép: Bodza Klára  (Fotó: Hagyományok Háza)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.